četvrtak, 11 oktobar 2018 12:14

Delegacija Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore učestvovala na međuparlamentarnom sastanku u Briselu

Snažniji u vođstvu i viziji Evropske unije


Delegacija Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore na čelu sa predsjednikom Odbora prof. dr Miodragom Vukovićem i članom Danijelom Živkovićem učestvovala je na međuparlamentarnom sastanku posvećenom stanju i statusu debate o budućnosti Evrope, koji je organizovao Odbor za ustavna pitanja Evropskog parlamenta u Briselu.
Članovi nacionalnih parlamenata diskutovali su zajedno sa predstavnicima evropskih institucija i ekspertima o evropskoj budućnosti u institucionalnom i političkom smislu, u svjetlu sve vidljivije potrebe reformi Unije, ali i imajući u vidu predstojeće izbore za Evropski parlament 2019. godine.
Učestvujući u debati predsjednik Ustavnog odbora Miodrag Vuković govorio je o Crnoj Gori kao državi kandidatu za člana u Evropskoj uniji i potrebi očuvanja ujedinjene Evrope iz ugla Zapadnog Balkana, kao kolektivne i individualne šanse za budućnost. Predsjednik Ustavnog odbora je izrazio zadovoljstvo porukama da Crna Gora predstavlja pozitivan primjer i lidera u evropskim integracijama. U svom izlaganju, Vuković se osvrnuo na skorašnje obraćanje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu, kao i na otvorene poruke podrške Crnoj Gori koje je uputio predsjednik najvišeg predstavničkog tijela Unije Antonio Tajani, ocjenom da je Crna Gora tačka oslonca Evropske unije na Zapadnom Balkanu i evropska zemlja po pitanju kulture, tradicije i političkih stavova.
Poslanici nacionalnih parlamenata zajedno sa evroposlanicima saglasni su oko postojanja potrebe održavanja projekta ujedinjene Evrope i snažnijeg vođstva i vizije Unije, uz zajedničko promišljanje koncepta unutrašnjih reformi.
Parlamentarci Evropske unije pozdravili su i ukazali na značaj prisustva predstavnika zemalja kandidata, Crne Gore, Albanije, kao i Turske, sastancima sa tematikom budućnosti Evropske unije, kojim se potvrđuje dalja potreba integracije i neophodnost očuvanja Unije kao zajednice utemeljene na zajedničkim evropskim i demokratskim vrijednostima.
Među govornicima na sastanku bili su predsjednica Odbora za ustavna pitanja Danuta Hubner, savezna ministarka za žene, porodicu i mlade Republike Austrije Julian Bogner Štraus, komesarka za pravosuđe, zaštitu potrošača i rodnu ravnopravnost Vera Jurova, predsjednici odbora za evropska pitanja donjeg i gornjeg doma Parlamenta Austrije Rajnhold Lopatka i Kristian Buhman, predsjednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Luka Jahier, predsjednica Komisije za građanstvo, upravu, institucionalna i vanjska pitanja Komiteta regiona Barbara Duden, kao i eksperti Joakin Almunia, Ramon Atondo i Ivana Maletić.

Cloud