utorak, 17 jul 2018 14:20

Održana zajednička sjednica Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore sa članovima Ustavnog odbora Evropskog parlamenta

 

Danas je održana zajednička sjednica Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore sa članovima Ustavnog odbora Evropskog parlamenta Gjorgom Šopflinom, Kristijanom Dan Predom i njihovim saradnicima. Na sjednici su razmijenjena mišljenja o aktuelnim pitanjima funkcionisanja ustavom organizovanih država kao što je Crna Gora,  uporednim iskustvima  država članica Evropske Unije.

Predsjednik Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore prof. dr Miodrag Miško Vuković upoznao je goste sa procesima ustavnog utemeljenja, procesima koji traju prethodnih 12. godina nove, obnovljene i nezavisne države Crne Gore, o njenoj ustavnoj konstrukciji koja se temelji na univerzalnim vrijednostima građanskog suvereniteta, društva punih ljudskih i građanskih prava i sloboda, pune međuetničke i međuvjerske tolerancije, sistema podjele vlasti, odgovornosti i zakonitog postupanja.

Ukazao je i na propuste u implementaciji nove ustavne organizacije države i društva, istovremeno podsjećajući da Crna Gora, u trajućem procesu demokratizacije ukupnih odnosa, napore temelji na svojoj sveobuhvatnoj demokratskoj i ustavnoj praksi, koja je, istina, još u dobroj mjeri skromna, na uporednim iskustvima drugih demokratskih zemalja, evropskim i svjetskim demokratskim vrijednostima i standardima, praktikovanja u postupcima stvaranja i jačanja svih institucijama i ukupnih demokratskih odnosa.

Gosti su izrazili puno interesovanje kada je ustavna stvarnost Crne Gore u pitanju i ponudili svoju političku i ekspertsku pomoć kolegama iz crnogorskog Parlamenta.

Dogovoren je poziv za posjetu Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore Evropskom parlamentu, kako bi se članovi Odbora detaljnije upoznali sa vrijednostima i standardima od kojih se polazi u odlučivanju i razvoju, u epicentru evropskog prava i demokratije.