srijeda, 21 mart 2018 13:40

Održana Prva sjednica Ustavnog odbora

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore održao je prvu konstitutivnu sjednicu, na kojoj su razmotrena pitanja obezbjeđenja svih neophodnih uslova, da bi Odbor ostvario očekivane rezultate.

Konstatovano je da se ipak predugo čeka da bi se obezbijedili uslovi za rad ovog važnog radnog tijela.

Poslovnikom utvrđene nadležnosti ovog odbora dovode to radno tijelo u objektivno iznuđenu situaciju. Naime, uspostavljena praksa distribucije obaveza među radnim tijelima u pripremi plenarnih zasijedanja nije do sada nametala potrebu rada Odbora kao ostalih. Sužena i vrlo precizna prava i obaveze, isključivo bavljenje pitanjima promjene Ustava i procesnim radnjama vezanim za to pitanje, razmatranje prijedloga za utvrđivanje odgovornosti predsjednika države zbog povrede Ustava, kao i obaveza analiziranja načelnih pitanja ostvarivanja Ustava, precizno definišu ali i ograničavaju prostorno djelovanje ovog odbora.

Konstatovano je da u prvoj godini aktuelnog mandata Skupštine takvih inicijativa nije bilo. Članovi Odbora su zaključili da bi trebalo inicirati postupak preciznije poslaničke raspodijele obaveza, posebno između Ustavnog i Zakonodavnog odbora. Odbor očekuje da se u ovo radno tijelo i njegov rad uključe i poslanici koji do sada nijesu iskazali takvu potrebu i interesovanje.

Dogovoreno je da sljedeća sjednica Odbora bude posvećena razmatranju jednog broja pitanja načelnog karaktera, koje nameće dosadašnja praksa i iskustvo ostvarivanja Ustava Crne Gore.