petak, 17 novembar 2017 15:09

Održana 9. sjednica Radne grupe za primjenu preporuka OSCE/ODIHR-a

S obzirom na značaj preporuka iz Konačnog izvještaja Posmatračke misije OSCE/ODIHR povodom održanih parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, u dijelu koji se odnosi na zastupljenost žena u organima za sprovođenje izbora, devetoj sjednici Radne grupe prisustvovale su predstavnice Ženske političke mreže, koje su predstavile svoje zaključke i sugestije, sa ciljem unaprjeđenja rodne ravnopravnosti u političkom odlučivanju u Crnoj Gori.

Predsjednica Radne grupe Marta Šćepanović je na početku sastanka istakla da iako je rok sa Javnog poziva za podnošenje prijedloga Radnoj grupi istekao, imajući u vidu da se jedna od prioritenih preporuka OSCE/ODIHR-a tiče zastupljenosti žena u politici i u cilju što kvalitetnijih rješenja za implementaciju preporuka, predstavnicama Ženske političke mreže se izašlo u susret i omogućeno im je učešće u radu.  

Predstavnice Ženske političke mreže su obrazlažući svoje zaključke i moguće načine na koje ih primijeniti, predstavile su prijedloge amandmana na tri zakona i određene preporuke na još dva.

Imajući u vidu da je sastanak održan u Eko zgradi UN-a u Podgorici, ocijenjeno je da današnji sastanak  predstavlja svojevrstan podsticaj afirmaciji rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori.

Sagovornici su se saglasili da shodno ograničenom mandatu Radne grupe, koji je definisan zaključcima Kolegijuma predsjednika Skupštine, danas predstavljeni prijedlozi budu dodatno razmotreni i da u slučaju potrebe Ženska politička mreža naknadno dostavi dopune prijedloga i primjere uporedne prakse.