petak, 29 novembar 2019 15:13

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje na premijeri filma “Nasilje u porodici - Putokaz ka izlazu”

Na poziv tima Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore, dr Suad Numanović, predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, prisustvovao je danas, premijeri kratkog filma ,,Nasilje u porodici - Putokaz ka izlazu”. Premijera je održana u Eko zgradi Ujedinjenih nacija, u Podgorici.

Kao svojevrsno uputstvo za žrtve nasilja u porodici, četvorominutni film ilustruje korake koje žrtva može da preduzme u cilju izlaska iz situacije nasilja, ali i na koji način odgovorne institucije u sistemu podrške mogu da pomognu.

Film autora Zorana Markovića, nastao je kao zajednička inicijativa Sistema Ujedinjenih nacija Crne Gore i Vlade Crne Gore u okviru kampanje „16 Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Film ,,Nasilje u porodici - Putokaz ka izlazu” urađen je na osnovu Protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici, koji je na snazi od 1. januara 2019. godine. Protokol propisuje postupanje različitih institucija u slučajevima nasilja, a zajednička inicijativa Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore, ima za cilj da kroz film ekranizuje suštinu dokumenta kako bi je učinio dostupnom široj publici, naročito onima kojima je prvenstveno namijenjena - osobama koje se suočavaju sa nasiljem u porodici.