ponedjeljak, 08 oktobar 2018 14:34

Održana 31. sjednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Razmotrene dvije tačke dnevnog reda

Članovi Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje su se, na danas održanoj sjednici, upoznali sa predstojećom konferencijom Igmanske inicijative, na temu: “Sloboda kretanja radne snage između zemalja Dejtonskog sporazuma, uz korišćenje iskustava iz nordijskog modela saradnje“.

Igmanska inicijativa je regionalna mreža nevladinih organizacija koja više od 20 godina dosljedno sprovodi aktivnosti koje imaju za cilj usmjeravanje regionalne saradnje u pravcu razvoja institucionalnih mehanizama koji će olakšati socijalni i ekonomski razvoj na Zapadnom Balkanu. Konferencija u Podgorici je nastavak aktivnosti, koje je Igmanska inicijativa započela 2011. godine, uz podršku ambasadora nordijskih zemalja u Beogradu, a koje su imale za cilj promovisanje nordijskog modela saradnje u regionu.

U okviru tačke tekuća pitanja, članovi Odbora su iskazali jedinstven stav i potpunu saglasnost da se na osnovu člana 73 Poslovnika Skupštine Crne Gore održi konsultativno saslušanje ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića, povodom najavljenih izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Datum održavanja konsultativnog saslušanja utvrdiće se naknadno.

Članovi Odbora su se upoznali sa predstojećim studijskim posjetama.

Takođe, Odbor se upoznao sa aktivnostima predsjednika Odbora Suada Numanovića. Članovima Odbora su dostavljene informacije sa sastanka koje je predsjednik Odbora održao sa ekspertkinjama povodom izrade analize inter-sektorske podrške različitih sistema djeci sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori i njihovim porodicama kao i sa sastanka sa ambasadorom Republike Slovenije Mitjom Močnikom.