petak, 19 februar 2021 19:41

Reagovanje predsjednika Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dragana Krapovića povodom odstrjela mečke u Beranama

Kao predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, najoštrije osuđujem odstrjel mečke u Beranama i ugrožavanje života mečadi.

Krivični zakonik Crne Gore kao krivično djelo prepoznaje ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa. S tim u vezi, pozivam sve institucije da dosljedno sprovode zakonske odredbe u cilju zaštite živog svijeta i njihovih staništa kako se ni ova ni slične situacije nikada više ne bi ponovile.

Odbor u čijoj je nadležnosti oblast lovstva sa punom pažnjom će pratiti pripremu i implementaciju zakonskih rješenja u oblasti divljači i lovstva. Moratorijum na lov je jedno od rješenja kojim bi se omogućila zaštita ugroženih i skoro ugroženih vrsta. Medvjed kao zaštićena vrsta u Evropi taj status mora da uživa i u Crnoj Gori, kao zemlji kandidatu na putu ka EU. Očuvanje medvjeda u prirodi naš je zajednički interes za budućnost. Radi njegovog očuvanja neophodno je pravilno upravljati ovom populacijom uz podizanje svijesti stanovništva i učenje o tome da se ne degradiraju staništa medvjeda, pa samim tim neće ni biti prinuđen da se približava naseljima.