srijeda, 25 jul 2018 20:42

Održan sastanak Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i Grupe prijateljstva poljskog parlamenta

Sastanku su pored predsjednika Odbora, prof. dr Petra Ivanovića prisustvovali članica Odbora, poslanica Ana Nikolić i član Odbora, poslanik Mirsad Murić.

Predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, prof. dr Petar Ivanović ukazao je na značaj uspostavljanja saradnje sa Poljskom u oblasti turizma i poljoprivrede. Prof. dr Ivanović naglasio je na značaj otvaranja Poglavlja 27 - životna sredina i klimatske promjene, obrazovanja za mlade, uvažavajući kvalitetni sistem obrazovanja u Poljskoj, razvoj visokokvalitetnog turizma, uspostavljanje saradnje Crne Gore i Poljske, promociji dvije države, uspostavljanju direktnih avio-linija i bratimljenju gradova.

Poslanica Ana Nikolić istakla je da je Crna Gora zemlja prirodnih ljepota gdje je potrebno povezati turizam i ekologiju na jedinstven način kako bi se turistima ponudio kvalitetan proizvod. Podržala je bratimljenje gradova Crne Gore i Poljske i predložila da se počne sa  Cetinjem, sa crnogorske strane.

Predsjednik poljske Grupe prijateljstva gdin Gžegož Matusjak, kazao je da dvije države imaju mnogo toga zajedničkog te su sagovornici, kao izuzetno značajno, istakli potrebu povezivanja turizma, kulture i sporta. Interesovao se za strukturu turista u Crnoj Gori i upoznao sa istom u Poljskoj.

Poslanica poljskog Parlamenta, gđa Eva Kozanecka istakla je da su nadležnosti Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje u poljskom Parlamentu podijeljena na četiri Odbora. Ukazala je na značaj povezivanja crnogorskih i poljskih privrednika i saradnju u oblasti sporta, visokog obrazovanja i saradnje sa mladima. Upoznala je sa programima Parlamenta Poljske i njihovim intenzivnim radom. Prezentovala je čiste tehnologije u oblasti rudarstva i ponudila pomoć poljske strane u ovoj oblasti.

Poslanik Mirsad Murić, ukazao je na značaj ekologije i upoznao sa činjenicom da je Crna Gora Ustavom deklarisana kao ekološka država zbog čega nam je značajno upoznavanje sa čistim tehnologijama i podrška razvoju „zelene ekonomije“ zasnovane na principima održivog razvoja, očuvanja biodiverziteta i poštovanja ekoloških standarda.

Sagovornici su zajednički konstatovali da je prvom zvaničnom posjetom Grupe prijateljstva Parlamenta Poljske sa Skupštinom Crne Gore otvorena nova stranica u odnosima dvije prijateljske države te da su postavljeni dobri temelji za jačanje saradnje u mnogim oblastima značajnim kako za Crnu Goru tako i za Poljsku. Tokom sastanka je određena kontakt osoba za sprovođenje procedure bratimljenja gradova, dogovoreno je da poljska strana sagleda mogućnost da Crnoj Gori ponudi ekspertsku pomoć za razvoj ruralnih sredina, dogovorena je uzvratna posjeta koju bi, pored delegacije Parlamenta Crne Gore činili i predstavnici privrednih društava u cilju uspostavljanja saradnje. Ocijenjeno je da bi promocija direktnih avio letova i pomoć u realizaciji značajnih projekata u oblasti životne sredine bila odlična osnova za saradnju dvije države.