utorak, 01 oktobar 2019 21:46

Eksperti Venecijanske komisije razgovarali sa članovima Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva

Eksperti Venecijanske komisije dr Marta Kartabija (Marta Cartabia) i dr Filip Dimitrov (Philip Dimitrov) razgovarali su sa članovima Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva na temu izbora članova Sudskog savjeta. Ovom prilikom, poslanici parlamentarne većine i opozicije, kao i predstavnici akademske zajednice i nevladinog sektora, razmijenili su različite stavove i viđenja radne verzije prijedloga rješenja, u cilju unapređenja statusne i funkcionalne organizacije Sudskog savjeta,

Razgovor sa predstavnicima Venecijanske komisije, vođen u konstruktivnoj i tolerantnoj atmosferi, potvrdio je dobru praksu zajedničkog rada poslanika i relevatnih međunarodnih organizacija u oblasti izbornih procesa. Sagovornici su se saglasili da je otvorenim dijalogom potrebno doći do kvalitetnih rješenja, koja bi odgovorala svim političkim subjektima i koja će se, u konačnom, razmatrati na samom Odboru.

Eksperti su izrazili zadovoljstvo radnom atmosferom na sastanku i naglasili da će Venecijanska komisija uskoro dostaviti zvaničan izvještaj sa konkretnim i preciznim ocjenama u odnosu na predmetno pitanje. Konačni cilj podrazumijeva iznalaženje rješenja koja će unaprijediti pravosudni sistem i sveukupni politički ambijent u Crnoj Gori.

U okviru programa posjete, eksperti su se sastali i sa potpredsjednikom Skupštine i predsjednikom Odbora Branimirom Gvozdenovićem, u pogledu ocjene trenutnih političkih okolnosti i dosadašnjeg rada Odbora. Takođe, u cilju  sveukupnog sagledavanja ustavnog uređenja Crne Gore, organizovan je i sastanak sa predsjednikom Ustavnog suda dr Dragoljubom Draškovićem.