četvrtak, 27 jun 2019 15:50

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost na Regionalnoj konferenciji parlamentarki u Skoplju

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak govorila je na Regionalnoj konferenciji parlamentarki, koja je održana u Skoplju, 26. i 27. juna 2019. godine.

Konferenciju je organizovala Skupština Republike Sjeverne Makedonije, uz podršku Misije OEBS-a u Skoplju.

Na konferenciji je razgovarano o međunarodnim standardima i dobrim praksama rodno osjetljivih parlamenata, a parlamentarke iz regiona su imale priliku da razmijene iskustva o zakonodavstvu i javnom finansiranju koje se odnosi na rodnu ravnopravnost.

Govoreći o primjeni Akcionog plana za rodno osjetljivu Skupštinu Crne Gore, Nada Drobnjak je istakla kako njegova primjena utiče na podizanje svijesti o pitanjima rodne ravnopravnosti, kao i integraciji politika rodne ravnopravnosti i osnaživanju mehanizama za njeno ostvarivanje. Naglasila je da je Skupština Crne Gore posvećena usvajanju rodno odgovornih zakona i politika, kao i jačanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti u skupštinskoj kulturi.

Tokom dvodnevne konferencije razgovarano je i o mogućnostima unapređenja regionalne parlamentarne saradnje, posebno u oblasti rodne ravnopravnosti.

Na marginama konferencije, predsjednica Odbora se sastala sa predsjednikom Sobranja Taljat Džaferijem.

,