srijeda, 29 maj 2019 09:54

Održan sastanak Drobnjak - Hadži-Zafirov

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, sastala se danas sa  konsultantom Vestminsterske fondacije za demokratiju Žarkom Hadži-Zafirovim.

Na sastanku je bilo riječi o radu Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, a prikupljene informacije će koristiti za izradu početne analize o radu parlamentarnih radnih tijela zaduženih za ljudska prava i rodnu ravnopravnost.

Sastanak je organizovan povodom trogodišnjeg projekta Vestminsterske fondacije za demokratiju - Regionalne kancelarije u Beogradu pod nazivom “Kreiranje parlamentarne mreže o ljudskim pravima na Zapadnom Balkanu”. Projekat je počeo 1. aprila 2019. i obuhvata saradnju sa osam parlamenata iz šest zemalja u regionu: Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Kosova, Srbije i Crne Gore.

Cilj ovog programa je uspostavljanje regionalne mreže skupštinskih odbora o ljudskim pravima i rodnoj ravnopravnosti na Zapadnom Balkanu. Uz pomoć ove mreže, Vestminsterska fondacija za demokratiju ima cilj da analizira rad skupštinskih odbora o ljudskim pravima i rodnoj ravnopravnosti u svim parlamentima Zapadnog Balkana i da ojača njihove kapacitete za sprovođenje skupštinskog nadzora. Osim toga, Program će ojačati kapacitete skupštinskih odbora Zapadnog Balkana u sprovođenju post-zakonodavne kontrole zakona i politika koje regulišu ljudska prava i rodnu ravnopravnost, što uključuje podršku razvoju praksi za sprovođenje kontrolnih saslušanja, istraživanja i revizija ispunjavanja ustavnih obaveza u pogledu rodne ravnopravnosti i ljudskih prava.

Sastanku je prisustvovala Gorica Nadjinska, asistentkinja konsultanta.