petak, 30 jun 2017 13:58

Održan sastanak predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa ambasadorom Republike Irske

Stabilne i prijateljske odnose Crne Gore i Irske potrebno je unapređivati na svim nivoima, konstatovano je na sastanku predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića sa nerezidentnim ambasadorom Irske u Crnoj Gori Nj.E. Pet Kelijem.

Irska izuzetno vrednuje ostvareni napredak Crne Gore u evropskim integracijama i nedvosmisleno je posvećena ideji proširenja, posebno na zemlje Zapadnog Balkana. U tom pogledu, Crna Gora je uzor u regionu, imajući u vidu reformski progres, ali i prilagođavanje i promjene koje u kontinuitetu uvodi na tom putu, istakao je ambasador Irske Pet Keli.
Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolic i ambasador Keli saglasili su se da je potrebna pojačana politička prisutnost Evropske unije u zemljama Zapadnog Balkana, kao jaka podrška evropskoj perspektivi i jasan signal budućnosti Evrope.

Na sastanku je bilo riječi o intenziviranju parlamentarne saradnje na nivou radnih tijela, a sagovornici su razmotrili mogućnost konkretnije saradnje Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa Zajedničkim odborom za spoljne poslove, trgovinu i odbranu Parlamenta Irske.