srijeda, 28 jun 2017 15:01

Susret sa predstavnicima udruženja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore u Italiji i Italija-Crna Gora “Kraljica Jelena”

 Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike u Rimu

Rim, 27. jun - Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić, u okviru zvanične posjete Republici Italiji, susreo se sa predstavnicima udruženja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore u Italiji i Italija-Crna Gora “Kraljica Jelena”, Danijelom Đurđević, Norbertom Kaćaljom (Norberto Cacciaglia) i Martom Musini (Marta Mussini).

Predsjednica udruženja Danijela Đurđević predstavila je aktivnosti obje organizacije i projekte koji su usmjereni na afirmaciju kulturne baštine Crne Gore, posebno na aspekte koji istorijski povezuju Italiju i Crnu Goru. Početna ideja formiranja Udruženja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore bila je u prikupljanju podataka o broju iseljenika iz Crne Gore u Italiji, međutim, prema riječima predsjednice udruženja, brojni su izazovi i problemi u preciznom determinisanju brojnosti dijaspore u Italiji.

Potpredsjednik i sekretarka Udruženja Italija-Crna Gora “Kraljica Jelena” izrazili su zainteresovanost za kulturnu povezanost dva naroda i informisali Nikolića o projektima koji imaju za cilj približavanje Crne Gore i crnogorske kulture Italiji i Italijanima.

Spona dva naroda, utkana u istoriji, ogleda se danas u izuzetno dobrim i prijateljskim odnosima između dvije države, istakao je Nikolić. Na sastanku je izražena podrška Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, kao matičnog skupštinskog tijela za pitanja dijaspore, aktivnostima oba udruženja, usmjerenim prvenstveno na predstavljanju i promociji Crne Gore, približavanju njene kulture, tradicije, bogate istorije, ali i neizostavnih prirodnih ljepota.