utorak, 06 jun 2017 15:14

Član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prisustvovao svečanosti povodom Dana Crnogoraca i Dana nezavisnosti Crne Gore

Značajan korak u afirmaciji crnogorske manjine na Kosovu treba da bude njeno priznavanje u Ustavu Kosova

Na poziv Udruženja i Unije Crnogoraca Kosova član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike dr Dragutin Papović prisustvovao je svečanoj proslavi povodom Dana Crnogoraca i Dana nezavisnosti Crne Gore, koja je održana 5. juna 2017. godine u Prištini.

Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik Udruženja i Unije Crnogoraca Kosova Slobodan M.Vujičić, dok su izlaganja, pored poslanika dr Papovića imali i ministar vanjskih poslova Republike Kosova Enver Hodžaj, direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović, šef Kabineta predsjednika Crne Gore Dražen Miličković, ambasador Crne Gore na Kosovu Nj.E. Ferhat Dinoša i drugi. Albanskom pjesniku Lulzim Tafi uručena je prva međunarodna nagrada za književnost „Radovan Zogović“, koju je ustanovilo Udruženje Crnogoraca Kosova, dok su u okviru kulturno-umjetničkog programa nastupili glumci Slobodan Marunović i Enver Petrovci.

Tokom svog izlaganja član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike dr Papović je ukazao da je najvažniji cilj crnogorske manjine na Kosovu njeno priznavanje u Ustavu Kosova, čime bi se za crnogorsku zajednicu stvorili uslovi za ostvarivanje odgovarajućih prava i punog učešća u državnim institucijama preko legitimnih političkih predstavnika.

Poslanik Papović se osvrnuo i na ulazak Crne Gore u NATO. Naglasio je da je ovim članstvom Crna Gora definitivno učvrstila državnu nezavisnost, bezbjednost i integritet. Posebna zahvalnost je upućena svim udruženjima iseljenika iz Crne Gore koji su primjerenim djelovanjem presudno pomogli da se stvori i afirmiše ugled Crne Gore u svijetu. Poslanik Papović je dodao da se ubrzanom dinamikom nastavljaju pregovori sa EU. Državni interesi i ciljevi su svestrani progres Crne Gore, jačanje njenog ugleda i međunarodnog položaja kao demokratske i miroljubive zemlje i pouzdanog partnera u međunarodnim odnosima.

Takođe, dr Papović je sa zadovoljstvom konstatovao da su Crnogorci i ljudi porijeklom iz Crne Gore, od početka i bez dileme, lojalni građani Republike Kosova, posvećeni njegovom razvoju i afirmaciji, što je karakteristika svih iseljenika iz Crne Gore.