četvrtak, 23 januar 2020 17:35

Održan sastanak Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa predsjednikom Odbora za evropske i međunarodne poslove Parlamenta njemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg

Kontinuirana pomoć Njemačke u ostvarivanju crnogorskih strateških vanjsko-političkih prioriteta i podrška istrajnosti Crne Gore u ispunjavanju evropske agende od ključne su važnosti za našu državu, ocjenio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić na sastanku sa predsjednikom Odbora za evropske i međunarodne poslove Parlamenta savezne pokrajine Baden-Virtemberg Vilijem Šteheleom. 

Ističući da je posjeta prilika da Crna Gora i Baden Virtemberg otvore put perspektivi ekonomske saradnje, predsjednik Odbora Andrija Nikolić je podsjetio na postojeći Sporazum o namjerama između Crne Gore i Baden-Virtemberga potpisanog od strane dva premijera 2015. godine, koji treba iskoristiti za razvoj i identifikaciju novih područja saradnje. 

Na sastanku je bilo riječi o predstojećem njemačkom predsjedavanju Savjetu Evropske unije u drugoj polovini tekuće godine za koje su sagovornici zajednički podijelili velika očekivanja, te posebno istakli važnost jačanja EU perspektive država kandidata.

Predsjednik Odbora za evropske i međunarodne poslove Parlamenta savezne pokrajine Baden-Virtemberg Vili Štehele posebno je naglasio značaj jačanja parlamentarne saradnje, te iskazao zainteresovanost za nastavak održavanja intenzivnih kontakata između njemačkih i crnogorskih parlamentaraca. On je istakao da je o Crnoj Gori neophodno mnogo više razgovarati u Njemačkoj i prezentovati je na adekvatniji način. 

Pored predsjednika Odbora Andrije Nikolića, sastanku su prisustvovali i članovi Nela Savković-Vukčević, Miloš Nikolić, Ervin Ibrahimović, Branka Bošnjak i Miodrag Lekić. 

Sastanku su takođe prisustvovali njemački ambasador u Crnoj Gori Nj.E. Robert Veber i predstavnik turističke privrede Njemačke Majnrad Šmiderer.