nedjelja, 05 januar 2020 15:45

Saopštenje predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike

Reakcija na intervju ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića

Pozivom Crnogorcima u Srbiji da se izjasne o zakonu o slobodi vjeroispovijesti u susjednoj državi, uz upozorenje onima koji podržavaju vlast u Crnoj Gori, da će se preispitati da li treba da zadrže srpsko državljanstvo, ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić svrstao se u red političara koje je istorija čovječanstva zapamtila kao inspiratore egzodusa zbog nacionalne pripadnosti, političkih stavova i načina mišljenja.

Obilježavanjem podobnih i nepodobnih Crnogoraca u Srbiji, Dačić je zapravo želio da zaprijeti protjerivanjem onima koji su u njegovoj projekciji nepodobni građani Srbije. Na isti način započela je politička priprema progona Jevreja u Hitlerovoj Njemačkoj, koja je za posljedicu imala stravičnu ‘Kristalnu noć’ tokom koje je uništeno ili spaljeno stotine sinagoga, jevrejskih domova i radnji, a 91 osoba je ubijena.

Umjesto da prvi čovjek diplomatije države koja igra važnu ulogu u stabilnosti kompletnog regiona, stvari usmjerava u pravcu dijaloga i smirivanja strasti, ministar Dačić je dodatno kontaminirao, inače usijanu javnu atmosferu, i uznemirio brojne građane u sopstvenoj, i susjednim državama.

Ostalo je, međutim, nejasno, da li ministar Dačić poznaje zakone i Ustav Republike Srbije? Gdje piše da je državljanin Srbije crnogorskog porijekla dužan da se izjasni o zakonu usvojenom u susjednoj državi ? Takođe, nepoznato je i da li su ‘0,5 odsto Crnogoraca u Srbiji’ koji su prema Dačićevoj interpretaciji prošlosti godinama vladali Srbijom, Crnogorci ili Srbi iz Crne Gore?

Kad govori o položaju Crnogoraca u Srbiji, i Srba u Crnoj Gori, ministar Dačić zaboravlja da su Crnogorci migrirali, odnosno doselili u Srbiju, a da su Srbi iz Crne Gore, kao i njihovi preci, rođeni u Crnoj Gori. O ugroženosti prvih ili drugih, najbolje govori podatak da je 1981. godine u Srbiji živjelo blizu 150 hiljada ljudi koji su se izjasnili kao Crnogorci, dok ih je danas 38 527. Kad je riječ o Srbima u Crnoj Gori, prema rezultatima popisa iz 1991. bilo ih je 9 odsto, a danas ih ima 28 procenata. 

Nadali smo se da su iz događaja bliske i dalje prošlosti, izvučene određene pouke, i da su odnosi Crne Gore i Srbije oprezno i sa obostranom namjerom, krenuli uzlaznom putanjom. Komentari poput ovog, koji je došao od šefa srpske diplomatije, ozbiljno ugrožavaju takav trend, i imaju za cilj da stvari vrate na početak.