utorak, 26 novembar 2019 12:10

Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike boravila u zvaničnoj posjeti Slovačkoj Republici

Bratislava, 24. i 25. novembar 2019. godine

Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike boravila je u zvaničnoj posjeti Narodnom vijeću Slovačke Republike.

- Na Zapadnom Balkanu treba da postoji samo jedan proces - pridruživanje Evropskoj uniji, dok svi drugi procesi vode region u drugom pravcu, ocijenili su ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Slovačke Miroslav Lajčak i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić na sastanku u Bratislavi.

- Crna Gora ostaje posvećena unutrašnjim reformama, kazao je Nikolić, uz ocjenu da bi bilo višestruko korisno ukoliko bi i Brisel, po ugledu na Vašington, uskoro imenovao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

- Proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji treba dovršiti u skladu sa pravilima koja su ustanovljena na početku procesa”, zajednička je ocjena Lajčaka i Nikolića.

Uz obećanje o daljoj snažnoj podršci Crnoj Gori na njenom evropskom putu, Lajčak je delegaciji Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, koju pored predsjednika Odbora, čine i poslanici dr Dragutin Papović i Miloš Nikolić, saopštio da su u Evropskoj uniji svjesni da je potrebno više pažnje posvetiti Zapadnom Balkanu.

- Crnogorska državna politika ne gubi entuzijazam povodom procesa evropskih integracija, bez obzira na posljednje obeshrabrujuće poruke Evropskog savjeta, saopštili su poslanici dr Dragutin Papović i Miloš Nikolić. U tom smislu, delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike izrazila je zahvalnost slovačkoj diplomatiji za dobro razumijevanje i kontinuiranu podršku.

- Zvanični predstavnici Slovačke Republike su najneposrednije svjedočili novom rađanju države Crne Gore, poručili su članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, podsjećajući na demokratski pečat koji su tom procesu dali Miroslav Lajčak i František Lipka.

Domaćin posjete, predsjednica Odbora za vanjske poslove slovačkog Parlamenta Katarina Čafalvajova saopštila je da je Crna Gora vidno napredovala u pogledu usvajanja evropskih vrijednosti. Uz osvrt na globalnu politiku, sagovornici su ocijenili da se stavovi Slovačke i Crne Gore po mnogim pitanjima podudaraju, imajući u vidu da Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, usklađuje svoju vanjsku politiku sa politikom Unije.

Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sastala se i sa potpredsjednikom Narodnog vijeća Slovačke Republike Martinom Klusom, predstavnicima odbora za vanjske i evropske poslove, te predsjednikom Grupe prijateljstva Parlamenta Slovačke sa Crnom Gorom Dušanom Čaplovičem.

Sastancima u Bratislavi prisustvovao je i amabasador Crne Gore u Slovačkoj Republici Nj. E. Željko Perović.

YouTube

WeTransfer