petak, 28 jun 2019 15:41

Održan sastanak predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa potpredsjednicom Republike Bugarske

Prijateljski odnosi Crne Gore i Bugarske, potvrđeni tokom bugarskog predsjedavanja Savjetu Evropske unije temelj su za nastavak uspješne integracije Crne Gore u porodicu najrazvijenijih država Evrope, istakao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić na sastanku sa potpredsjednicom Republike Bugarske Ilijanom Jotovom, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Potpredsjednica Ilijana Jotova je konstatovala da je podrška Crnoj Gori dio dosljedne politike Bugarske u pogledu afirmacije zemalja Zapadnog Balkana, uz zvaničnu poziciju Bugarske da je Crna Gora ostvarila najveći napredak na evropskom putu.

Nikolić i Jotova su se saglasili da je princip regate jedini mogući i pravičan u procesu pristupanja Evropskoj uniji, te da su unutrašnje reforme Unije i politika proširenja procesi koji se međusobno ne isključuju.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnom političkom trenutku u Evropi, uz osvrt na rezultate izbora za Evropski parlament i moguće implikacije na politiku proširenja.

Sastanku je prisustvovala i bugarska ambasadorka u Crnoj Gori Nj.E. Meglena Plugčijeva.