utorak, 30 april 2019 15:03

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike održao sastanak sa ambasadorkom SAD u Crnoj Gori

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države su dvije prijateljske nacije koje imaju odnose čvrstog savezništva, zajednička je ocjena sa sastanka predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića i ambasadorke SAD u Crnoj Gori Nj.E. Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke).

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić, kazao je da Crna Gora izuzetno cijeni kontinuiranu podršku SAD u najturbulentnijim vremenima novije crnogorske istorije, kada je trebalo očuvati  građanski mir i odbraniti pravo da sami odlučujemo o državnom pitanju, ističući posebnu zahvalnost na doprinosu Vašingtona u promociji temeljnih vrijednosti demokratije i vladavine prava u Crnoj Gori.

Ambasadorka Rajnke, kazala je da posebno cijeni Konsturktivnu regionalnu ulogu Crne Gore, koja u kontinuitetu doprinosi mirnom rješavanju sporova na Balkanu.

Predsjednik Odbora Nikolić, upoznao je ambasadorku Rajnke sa rezultatima i najvažnijim aktivnostima Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Jedna od tema sastanka bila je i aktuelna politička situacija u Crnoj Gori.

Nikolić i Rajnke, tokom razgovora posebnu pažnju posvetili su mogućnostima za intenziviranje parlamentarne saradnje dvije države, posebno u formatu skupštinskih odbora za vanjske poslove.

Sagovornici su takođe bili saglasni u ocjeni da je crnogorska dijaspora u SAD-u važan faktor povezivanja dvije države, te da Odbor za međunarodne odnose i iseljenike predstavlja važnu kariku u crnogorskom sistemu kada je u pitanju politika prema iseljeništvu.

Pokrivalice