srijeda, 16 januar 2019 14:32

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike održao sastanak sa ambasadorom Republike Slovenije u Crnoj Gori

Ukoliko politička klima u Evropi, nakon izbora za Evropski parlament bude garantovala očuvanje ključnih principa politike proširenja, Crna Gora će nesumnjivo biti prva naredna članica Evropske unije, zaključeno je na sastanku predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića i ambasadora Slovenije u Crnoj Gori, Nj.E. Mitje Močnika.

Za Crnu Goru je veoma važno da EU i države članice nastave sa principijelnim stavom kada je u pitanju politika proširenja i napredak u tom procesu u skladu sa ostvarenim rezultatima i individualnim zaslugama svake države pojedinačno, naglasio je predsjednik Odbora Andrija Nikolić.

Ambasador Mitja Močnik istakao je da odgovorna i uspješna saradnja Crne Gore sa državama u okruženju čini našu državu dijelom rješenja, a ne problema u regionalnom kontekstu, što je prepoznato i u međunarodnim okvirima.

Sagovornici su bili saglasni u ocjeni da je izvjesno je da će predstojeći izbori za Evropski Parlament, kao i situacija u vezi sa Bregzitom imati uticaja na EU, ali su istovremeno izrazili očekivanje da proširenje treba da ostane prioritet koji je u interesu stabilnosti Zapadnog Balkana i u konačnom svih država članica Evropske unije.

U cilju nastavka uspješne parlamentarne saradnje, predsjednik Odbora Andrija Nikolić uručio je ambasadoru Močniku pozivno pismo upućeno predsjedniku Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Republike Slovenije Matjažu Nemecu, da sa svojim kolegama posjeti Skupštinu Crne Gore tokom prvog kvartala tekuće godine.