četvrtak, 06 decembar 2018 14:15

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike primio novoimenovanog ambasadora Republike Makedonije u Crnoj Gori

Učlanjenje Makedonije u NATO, unaprijediće stabilnost i ugled regiona Zapadnog Balkana, saopštio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić na sastanku sa ambasadorom Makedonije u Crnoj Gori Nj.E. Mihajlom Trpkoskim.

Nikolić je istakao da je cilj Crne Gore bezbjedan region koji teži članstvu u Evropskoj uniji i NATO.

Uspjeh Crne Gore u postignutim reformama i dostizanju standarda na putu evropskih i evroatlantskih integracija dobar je za cijeli region, kazao je ambasador Trpkoski i naglasio značaj vrednovanja pojedinačnih zasluga i rezultata svake države za članstvo u Evropskoj uniji. S tim u vezi, on je ukazao da je razmjena crnogorskih iskustava u ovim procesima od izuzetnog značaja za Makedoniju.

Ambasador Trpkoski upoznao je Nikolića sa aktuelnom unutrašnjom političkom situacijom u Makedoniji i istorijskim iskorakom u nastojanjima da se riješi dugogodišnje otvoreno pitanje sa Grčkom, o nazivu Makedonije.

Sagovornici su saglasni da je dobrosusjedska politika nužan preduslov za napredak, prosperitet i blagostanje regiona udruženog ka istom vanjskopolitičkom cilju, punopravnom članstvu u evropskoj porodici naroda. 

Nikolić i Trpkoski su posebnu pažnju posvetili mogućnostima za intenziviranje parlamentarne saradnje dvije države, posebno u formatu skupštinskih odbora za vanjske poslove.