ponedjeljak, 08 oktobar 2018 15:53

Održan sastanak predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i ambasadora SR Njemačke

Crna Gora je potrebna Evropskoj uniji ukoliko želimo da Balkan bude stabilan, ocijenio je novoimenovani ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Nj.E. Robert Hajnrih Veber na sastanku sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrijom Nikolićem.

Ambasador Njemačke je naglasio da proces konsolidacije Evropske unije treba da se odvija paralelno sa pregovorima koje Brisel vodi sa Crnom Gorom, te da unutrašnje reforme u Uniji ne bi smjele da uspore dinamiku pristupanja zemalja kandidata za članstvo.

Veber je istakao da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govorom pred evropskim parlamentarcima u Strazburu, dao ubjedljiv prilog stabilnosti Balkana i demonstrirao jasnu viziju budućeg napretka Crne Gore. Njemački ambasador je ukazao da Berlin prepoznaje snažnu političku volju Crne Gore za pridruživanje Evropskoj uniji i podvukao da će Njemačka, kao prijateljska država, uvijek ukazivati, ne samo na pozitivne iskorake, već i na nedostatke koji postoje, sa spremnošću da ih zajedničkim naporima otklonimo.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić ocijenio je da je Evropska unija bila i ostala najbolji okvir za osavremenjavanje i emancipaciju svih naših politika, te da će Crna Gora zajedno sa SR Njemačkom i drugim partnerima, raditi na pronalaženju odgovora na zahtjevne izazove u finalnoj fazi procesa pridruživanja.

Izraženo je obostrano interesovanje za uspostavljanje parlamentarne saradnje na nivou radnih tijela dva parlamenta, pogotovo u oblastima vanjskih poslova i evropskih integracija. Osim razmjene iskustava i dobrih parlamentarnih praksi, na ovaj način bi crnogorski poslanici neposredno upoznali njemačke kolege sa stanjem u Crnoj Gori, kako bi članovi Bundestaga argumentovanije objasnili svojim građanima zbog čega je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji.  

Nikolić je poželio uspjeh novoimenovanom ambasadoru Veberu i izrazio uvjerenje da će saradnja Skupštine i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa Ambasadom SR Njemačke biti intenzivna i plodotvorna.

Na sastanku je bilo riječi i o konkretnim projektima, za koje je njemačka strana pokazala spremnost za pružanje podrške.