utorak, 18 septembar 2018 15:06

Saopštenje predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike povodom posjete poslanika Skupštine Crne Gore Tajvanu

Crna Gora ima uspostavljene diplomatske odnose sa NR Kinom od sticanja nezavisnosti 2006. godine, međutim, poput većine država svijeta nema diplomatske odnose sa Tajvanom, kojeg zvanična crnogorska politika smatra sastavnim dijelom „jedne Kine“. 

U skladu sa osnovnim principima Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, država  koja nema uspostavljene diplomatske veze sa drugom državom ili teritorijom koja pledira na međunarodno priznanje, ne ostvaruje međunarodne posjete preko svojih zvaničnih državnih predstavnika. Stoga je posjeta poslanika Skupštine Crne Gore Dritana Abazovića, Danila Šaranovića i Anke Vukićević Tajvanu, politički avanturizam u sklopu privatne ekskurzije, koja ni na koji način ne može odslikavati odnos države Crne Gore prema NR Kini, niti prema ostrvu Tajvan.

Kad se uzme u obzir da poslanici Abazović, Šaranović i Vukićević prije putovanja za Tajvan nijesu zatražili mišljenje Odbora nadležnog za međunarodne odnose, niti dozvolu Skupštine Crne Gore za organizaciju posjete, onda je jasno da pomenuta grupa ne može predstavljati ni Parlament, ni državu Crnu Goru. 

Bez obzira što se na unutrašnjem političkom planu, podrazumijeva konfrontacija stavova između vlasti i opozicije, u međunarodnim kontaktima sa inostranim predstavnicima, neprihvatljivo je djelovanje koje se temeljno protivi vanjsko - političkoj poziciji sopstvene države. 

Crna Gora i NR Kina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose. Saradnja dvije države, konstantno se unapređuje u brojnim oblastima, uz kontinuirani politički dijalog na svim nivoima. Značajan prilog međudržavnim odnosima daje i parlamentarna saradnja, te formirana Grupa prijateljstva sa Svekineskim narodnim kongresom. 

Ne isključujući mogućnost, da ova ili neka druga opoziciona poslanička grupa, osmisli i realizuje posjetu Luganjsku ili Donjecku, unaprijed se ograđujemo od svakog narednog diplomatsko-političkog avanturizma naših kolega poslanika.

Andrija Nikolić, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike