srijeda, 06 septembar 2017 19:01

Održan „12. Bledski strateški forum“

Na poziv potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Karla Erjaveca, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolića, učestvovao je na ovogodišnjem „12. Bledskom strateškom forumu“, koji je održan 4. i 5. septembra.

Ovogodišnji forum, organizovan je pod nazivom – „Nova realnost“ i bio je posvećen pronalaženju odgovora i načina za prilagođavanje na nove realnosti koje donose globalizacija i digitalizacija, kao i promovisanju inovacija za sveobuhvatnu i održivu budućnost.

Forum su otvorili predsjednici države i Vlade Slovenije Borut Pahor i Miro Cerar, kao i ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec koji je kazao da su stalne promjene – nova realnost, te da se svijet globalno suočava sa brojnim izazovima, nekada radikalnim i destruktivnim, terorizmom, oružjem za masovno uništavanje, kao i brojnim kršenjima ljudskih prava.

U sklopu foruma održano je više panela na različite teme, a posebne sesije bile su posvećene izlaganjima visoke predstavnice EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednice Evropske komisije Federike Mogerini kao i izabranog predsjednika 72. Generalne skupštine UN Miroslava Lajčaka.

Jedan od najposjećenijih panela bio je posvećen temi: „Zapadni Balkan – EU proširenje“,  u sklopu kojeg su svoja izlaganja imali, Srđan Darmanović, ministar vanjskih poslova Crne Gore, Ditmir Bušati, ministar vanjskih poslova Albanije, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije, Nikola Dimitrov, ministar vanjskih poslova Makedonije, Marija Pejčinović Burić, potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih poslova i evropskih interacija Hrvatske kao i Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee), zamjenik pomoćnika američkog držvnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Održavanjem panela o Zapadnom Balkanu, završen je dvodnevni Bledski strateški forum, koji je ove godine okupio oko 1000 učesnika iz čitavog svijeta.

Na marginama foruma predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić, imao je više bilateralnih sastanaka.