ponedjeljak, 09 decembar 2019 17:01

Poslanik Murić na konferenciji o poštovanju prava lica sa intelektualnim smetnjama

Podgorica, 10. decembar 2019. godine

Član Odbora za ljudska prava i slobode Mirsad Murić učestvovaće na Konferenciji „Poštovanje ljudskih prava lica sa intelektualnim smetnjama“, koju povodom Međunarodnog dana ljudskih prava organizuju Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Vlade Crne Gore, institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore,  Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Savjet Evrope i NVO ''Građanska alijansa''.

Konferencija će se održati 10. decembra 2019. godine, sa početkom u 10 sati u hotelu „Podgorica“.

Cilj ovogodišnje Konferencije je podizanje svijesti o položaju lica sa intelektualnim teškoćama. Konferencija će pružiti priliku za razmjenu mišljenja o konkretnim akcijama koje država, nevladin sektor, roditelji i osobe sa invaliditetom mogu preduzimati radi daljeg unapređenja stanja ljudskih prava osoba sa intelektualnim teškoćama u Crnoj Gori.

Konferenciju će otvoriti Mehmed Zenka, ministar za ljudska i manjinska prava,Nj.E. Aivo Orav, šef  Delegacije EU u Crnoj Gori, Zdenka Perović, zamjenica koja obavlja funkciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore  i Anjet Lanting, savjetnica UN za ljudska prava.

Na Panel diskusiji će učestvovati: Milivoje Malidžan, osoba sa intelektualnim smetnjama, Svetlana Dujović, predstavnica NVO “Zračak nade” iz Pljevalja, Željko Darmanović, direktor Resursnog centra “1. jun”, Vaselj Dušaj, direktor JU Zavod “Komanski most”, Danijela Brajković, savjetnica u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Martina Markolović, koordinatorka kancelarije NVO ''Akcija za ljudska prava''.

Nakon Konferencije planirana je posjeta Resursnom centru za djecu “1. jun” gdje će se održati Pozorišna predstava za djecu “Da sam neko ko vlada planetom”, autora Radojice Stankovića.

Pozorišnom predstavom će se ujedno i završiti obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava, u okviru kojeg je u periodu od 6 do 9. decembra održano: Takmičenje ''Potraga za ljudskim pravima'' i dodjela nagrada učenicima srednjih škola, Humanitarna fudbalska utakmica ''Crna Gora – Ostatak svijeta'' u cilju prikupljanja donacija za NVO “Zračak nade” iz Pljevalja, Simulacija suđenja za studente Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Veče posvećeno nagradi “Vaclav Havel” za alumniste Škole političkih studija i gostovanje na Televiziji Crne Gore u emisiji “Argumenti” na temu ''Stanje ljudskih prava u Crnoj Gori''.