utorak, 10 septembar 2019 18:05

Odbor za evropske integracije održao Okrugli sto na temu slobode medija i medijskog ambijenta u Crnoj Gori

Istaknuta nulta tolerancija prema prijetnjama i napadima na novinare i ukazano na značaj slobode, ali i objektivnosti medija

Današnji Okrugli sto, kojim je moderirao predsjednik Odbora za evropske inetgracije Slaven Radunović, bio je prilika da, u duhu otvorenog dijaloga, predstavnici međunarodnih i državnih institucija, civilnog sektora i medija razgovaraju na jedno od gorućih pitanja u oblasti vladavine prava - slobodi medija i medijskom ambijentu u Crnoj Gori.

U prisustvu ministra pravde, direktora Uprave policije, predstavnika tužilaštva, Vrhovnog suda, Ministarstva unutrašnjih poslova, Kancelarije za evropske integracije, predstavnika komercijalnih medija i nacionalnog javnog servisa, kao i predstavnika nevladinih organizacija i Misije OEBS-a u Crnoj Gori, razgovarano je na temu medijskog ambijenta, ali i rješavanja slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima.

O značaju slobode medija sa aspekta međunarodnih standarda govorili su Siv – Katrine Leirtroe, zamjenica šefice misije OEBS – a i Aleksandar Drljević, glavni pregovarač Crne Gore sa EU. Leirtroe je kazala da Misija OEBS-a u Crnoj Gori ostaje posvećena daljoj profesionalizaciji i nezavisnosti medija, objektivnosti u izještavanju, ali i jačanju medijskog zakonskog okvira. Glavni pregovarač ukazao je na značaj teme, ističući da je savremeno demokratsko društvo nezamislivo bez slobode izražavanja i slobode medija. On je dodao da dosadašnji rezultati u ovoj oblasti predstavljaju solidan temelj za dalju izgradnju medijskog ambijenta u Crnoj Gori, u skladu sa najvećim evropskim standardima. 

Prvi panel otvorili su Ivan Jovetić, predsjednik Savjeta RTCG i Milka Tadić Mijović, predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore. Jovetić je ukazao na novine, ali i izazove u radu javnog servisa, te da su jedna od ključnih pitanja razgraničenje nadležnosti, disciplinska odgovornost urednika, te nepristrasnost javnog servisa. Tadić Mijović ocijenila je da je u Crnoj Gori sloboda medija na nezadovoljavajućem nivou, te ukazala na nepostojanje slobode medijskog tržišta i favorizovanje jednih medija u odnosu na druge. 

O uspješnosti u rješavanju slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, u okviru drugog panela, govorili su Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde i Nikola Marković, predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija. Ministar Pažin istakao je da Vlada Crne Gore ima nultu toleranciju prema napadima na novinare, te da je bezbjednost novinara visoko pozicionirana u Programu Vlade. On je ukazao na finansijsku podršku kojom Vlada doprinosi integritetu medijske zajednice, te zaključio da, iako je slobodu medija moguće ograničiti legitimnim ciljevima, bezbjednost novinara mora biti apsolutna. Marković se, u svom izlaganju, osvrnuo na konkretne slučajeve napada na novinare, te naglasio da saradnja između Komisije i resornih ministarstava, kao i tužilaštva i Uprave policije jeste bolja, ali da se i dalje očekuje efikasnije rješavanje datih slučajeva.

U toku višesatne rasprave, ukazano je na značaj unapređenja programske šeme na nacionalnom javnom servisu, koji bi trebalo da služi za primjer ostalim medijskim kućama, jedinstvenom novinarskom pristupu u očuvanju nezavisnoti i objektivnosti izvještavanja, te razgovarano o konkretnim slučajevima napada na novinare. U tom smislu, zaljučeno je da je potrebno procesuirati sve napade, bez izuzetka, te detaljno istražiti i utvrditi odgovornost počinilaca.

Konačno, jedna od poruka skupa bila je da je sama organizacija okruglog stola pokazatelj spremnosti različitih struktura društva da otvore direktan dijalog o spornim i osjetljivim pitanjima, a sve u cilju utvrđivanja odgovornosti nadležnih u ovoj oblasti.

S tim u vezi, najavljen je nastavak sličnih događaja u organizaciji Odbora, u cilju praćenja dinamike pregovora Crne Gore i EU, te efikasnosti i sveobuhvatnosti samog procesa evropskih integracija.

U ime Odbora za evropske integracije, na događaju su učestvovali članovi Daliborka Pejović, Momčilo Martinović, Sanja Pavićević, Ranko Krivokapić, Ljiljana Đurašković i Branko Radulović, kao i Branka Bošnjak, u svojstvu zainteresovane poslanice.