petak, 18 januar 2019 15:35

Učešće delegacije Odbora za evropske integracije na COSAC sastanku

Bukurešt, 20. i 21. januar 2019. godine

Sastanak predsjedavajućih parlamentarnim odborima za evropske poslove parlamenata Evropske unije – COSAC, biće održan u ponedjeljak, 21. januara 2019. godine u Bukureštu, u okviru parlamentarne dimenzije rumunskog predsjedavanja Savjetu Evropske unije.

Dnevnim redom sastanka predviđene su dvije sesije: „Prioriteti rumunskog predsjedavanja“ i „Unapređenje kohezije i povezanosti kroz instrumente Višegodišnjeg finansijskog okvira“. Prioriteti rumunskog predsjedavanja u narednih šest mjeseci biće usmjereni na održivi razvoj kroz pojačanu konvergenciju, inovacije, digitalizaciju i povezivanje, zatim stvaranje sigurne Evrope i unapređenje njene uloge kao globalnog aktera, između ostalog, i kroz jačanje politike proširenja, kao i promociju solidarnosti kao zajedničke vrijednosti Evrope. Učesnici COSAC-a raspravljaće i o pitanjima međusobnog povezivanja i suočavanja sa izazovima na unutrašnjem nivou, kroz višegodišnje finansijsko planiranje.

U ime Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore na sastanku će učestvovati zamjenik predsjednika Odbora Adrijan Vuksanović i član Ranko Krivokapić.