utorak, 27 novembar 2018 16:29

Održana 26. sjednica Odbora za evropske integracije

Razmotren napredak u procesu pristupanja u prvoj polovini 2018. godine i izabran zamjenik predsjednika Odbora

Na danas održanoj 26. sjednici Odbora za evropske integracije, članovi Odbora su razmotrili Deveti polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period januar – jun 2018. godine, kao i Sedamnaesti i Osamnaesti kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period januar – mart i april - jun 2018. godine.

Realizovane aktivnosti i ostvareni napredak u okviru procesa pristupanja Crne Gore EU predstavio je glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Drljević. Sjednici je prisustvovala i Marijana Laković Drašković, generalna direktorica u Ministarstvu pravde. Glavni pregovarač je govorio o napretku u okviru pregovaračkog procesa, koji je u prvoj polovini godine bio u znaku otvaranja poglavlja 17 – Ekonomska i monetarna unija, ali i o ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usklađivanju zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU. On je govorio i o rezultatima nedavno objavljenog radnog dokumenta Evropske komisije o vladavini prava u Crnoj Gori (poglavlja 23 i 24). Na interesovanje članova Odbora, Drljević je dao presjek spremnosti za privremeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Članovi Odbora za evropske integracije su se interesovali za nivo spremnosti i prognoze po pitanju otvaranja pregovaračkih poglavlja za oblasti konkurencije (poglavlje 7) i životne sredine i klimatskih promjena (poglavlje 27), kao i za uspostavljanje i finansiranje Eko fonda u Crnoj Gori. Poslanici su se posebno interesovali i za podršku građana Crne Gore procesu pristupanja EU i za njihovu percepciju o stanju u Uniji, dinamici pregovaračkog procesa i korišćenju pretpristupnih fondova (IPA), ali i za izazove u radu Kancelarije za evropske integracije. Istaknuta je važnost ne samo harmonizacije crnogorskog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, već i interne harmonizacije propisa Crne Gore među različitim sektorima.

Odbor je jednoglasno podržao razmotrene kvartalne izvještaje i polugodišnji izvještaj, koji će biti razmatran i na plenarnoj sjednici Skupštine Crne Gore.

Ovo je bila prva sjednica Odbora za evropske integracije kojom je predsjedavao novi predsjednik Odbora, Slaven Radunović. Na sjednici je među članovima izabran zamjenik predsjednika Odbora, poslanik Adrijan Vuksanović.