utorak, 20 novembar 2018 10:15

Delegacija Odbora za evropske integracije na 60. plenarnom zasijedanju COSAC-a u Austriji – prvi dan

U Beču počelo plenarno zasijedanje Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije (COSAC)

Prvi dan plenarnog zasijedanja COSAC-a, koje je organizovano u okviru parlamentarne dimenzije austrijskog predsjedavanja Savjetu Evropske unije, bio je posvećen razgovoru o prioritetima austrijskog predsjedavanja, pregovorima o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, kao i o klimatskoj politici EU i projektu Energetske unije.

Zasijedanje su otvorili predsjednici austrijskog Nacionalnog vijeća i Federalnog vijeća, Wolfgang Sobotka i Inge Posch-Gruska, koji su podsjetili na sve izazove sa kojima se Evropska unija suočava i koji zahtijevaju sveobuhvatna rješenja na nivou Unije i jačanje uzdrmanog povjerenja njenih građana. Zbog toga su razmjena informacija i parlamentarni dijalog, u okviru COSAC-a, ključni za konstruktivnu saradnju zemalja članica i donošenje efektivnih odluka o važnim pitanjima EU. Posebno je istaknuta i važnost podrške zemljama Zapadnog Balkana, za koje mora da postoji jasna evropska perspektiva i jaka podrška građana procesu pristupanja, kako u regionu ne bi jačao uticaj zemalja kao što su Kina i Rusija. Takođe, zaključeno je i da je Evropskoj uniji potreban Zapadni Balkan.

U okviru prve sesije, državna sekretarka u austrijskom Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova Karoline Edštadler (Karoline Edtstadler), predstavila je rezultate austrijskog predsjedavanja Savjetom EU u ključnim prioritetima objedinjenim pod sloganom „Evropa koja štiti“, i koji se odnose na bezbjednost i borbu protiv ilegalnih migracija, digitalizaciju, te politiku proširenja i stabilnost u susjedstvu EU. Parlamentarci iz zemalja članica EU su se najviše interesovali za temu migracija, a posebna pažnja je posvećena i pitanjima zaštite vanjskih granica EU i jačanju kapaciteta Frontex-a, kao i pregovorima o novom Višegodišnjem finansijskom okviru za period 2020-2027. Istaknuto je i da projekat EU neće biti zaključen sve dok Zapadni Balkan i ostali djelovi Evrope ne postanu dio Unije.

U svom obraćanju, predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović je istakao zadovoljstvo zbog obnovljenog interesovanja i podrške EU našem regionu u okviru bugarskog i austrijskog predsjedavanja. Ovo je posebno važno jer se poruke EU da je „kvalitet u procesu integracija važniji od brzine” danas na Zapadnom Balkanu drugačije razumiju, zbog činjenice da se datum za eventualno članstvo sve više pomjera u budućnost a da se mnogi standardi EU ne poštuju ni u mnogim zemljama članicama. Radunović je naglasio da Crna Gora, u trenutnoj fazi pristupanja EU, mora uložiti još više napora u oblasti vladavine prava i demokratizacije institucija, kao i da glavni cilj sprovedenih reformi ne treba da bude članstvo u EU, već poštovanje glavnih demokratskih vrijednosti u Crnoj Gori – vladavine prava, poštovanja ljudskih prava, ekonomske stabilnosti i obećanja sigurne i održive budućnosti za sve njene građane i buduće generacije.

Posebna sesija posvećena je pitanju izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. U debati u kojoj su učestvovali predstavnici Evropskog parlamenta Danuta Hibner (Danuta Hübner) i Donjeg doma i Doma lordova britanskog Parlamenta ser Vilijam Keš (Sir William Cash) i lord Timoti Bosvel (Lord Timothy Boswell), istaknuto je da je glavni cilj sporazuma o izlasku da se proces što više olakša za građane i biznise i obezbijedi zaštita njihovih prava, te pravno reguliše granica u Irskoj. Međutim, dok Keš pravda izlazak stavom da Kraljevstvo mora da zadrži autonomiju i kontrolu nad svojim zakonodavstvom, pritom naglašavajući da neće biti drugog referenduma, Bosvel je u proevropskom duhu ukazao na nikad dublje podjele u britanskom društvu i pozvao na održavanje bliskih veza između Kraljevstva i EU. Parlamentarci iz EU su se složili da su prioritet u procesu građani i njihova prava, kao i očuvanje mira na irskom ostrvu.

Evropski parlamentarci su prvog dana COSAC zasijedanja razmotrili i politiku EU u oblasti klimatskih promjena i energetike, o čemu je razgovarano sa Marošom Šefčovičem, potpredsjednikom Evropske komisije za Energetsku uniju. On je predstavio rad EU na ispunjavanju ciljeva za 2030. godinu, koji se odnose na energetsku efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije. Parlamentarci iz svih zemalja EU su dali svoju punu podršku prelasku na tzv. „čistu“ energiju, za šta su troškovi u posljednjim godinama dramatično smanjeni, ali su takođe pozvali i na jačanje energetskih kapaciteta EU i intenzivnije napore u oblasti istraživanja i inovacija, kako bi se smanjila energetska zavisnost EU i omogućilo suočavanje sa posljedicama klimatskih promjena. 

Osim predsjednika Odbora za evropske integracije Slavena Radunovića, na zasijedanju učestvuju i članovi Odbora Adrijan Vuksanović, Daliborka Pejović i Ranko Krivokapić.