četvrtak, 28 jun 2018 17:47

Delegacija Odbora za evropske integracije u posjeti Hrvatskom saboru

Hrvatski i crnogorski parlamentarci razgovarali o aktuelnim evropskim temama i bilateralnim pitanjima, a istaknuta je snažna podrška Republike Hrvatske evropskom putu Crne Gore

Delegacija Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Odbora Adrijanom Vuksanovićem, boravi danas i sjutra u posjeti Zagrebu, na poziv predsjednika Odbora za evropske poslove Hrvatskog sabora Domagoja Ivana Miloševića.

Delegaciju je danas primio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je izrazio snažnu podršku približavanju Crne Gore Evropskoj uniji, te naglasio da je Hrvatska spremna da nastavi da podržava taj evropski put pružanjem političke i stručne pomoći. Predsjednik Vuksanović je naglasio važnost partnerstva u cilju zadržavanja dobre dinamike pregovora, te istakao da je Crnoj Gori prioritet prije svega reformski proces i unapređenje kvaliteta života građana. Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnim bilateralnim pitanjima, a naglašena je veoma dobra saradnja dvije zemlje.

Na sastanku sa Odborom za evropske poslove, predsjednik Vuksanović je kazao da je Hrvatska dala značajan podsticaj evropskom putu Crne Gore, kako kroz jasno zalaganje za pristupanje Uniji na osnovu pojedinačnih zasluga, tako i kroz tehničku i stručnu podršku, poput ustupanja prevoda evropskog zakonodavstva. Takođe, izrazio je nadu da će se otkloniti određeni izazovi, naročito u pogledu poglavlja 27 – Životna sredina, te da će Crna Gora ubrzo dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora u ovom poglavlju. Predsjednik Odbora za evropske poslove Domagoj Ivan Milošević je naglasio važnost sprovođenja efikasnih reformi u pretpristupnom periodu, kako se država kao članica EU ne bi suočavala sa težim izazovima. Na sastanku je bilo riječi i o uvrštavanju Bokeljske mornarice na UNESCO-vu listu nematerijalnih kulturnih dobara, pitanjima migracije i sigurnosti, odlasku mladih ljudi u druge zemlje EU, kao i o investicionom ambijentu i ekonomskoj saradnji.

Delegacija Odbora se susrela i sa Odborom za vanjske poslove, na čelu sa predsjednikom Mirom Kovačem, Međuparlamentarnom grupom prijateljstva Hrvatska – Crna Gora, na čelu sa članicom Grupe Vesnom Bedeković, te sa Odborom za regionalni razvoj i fondove Evropske unije, na čelu sa predsjednicom Odbora Brankom Juričev Martinčev.

Na sastancima je bilo riječi o aktuelnim pitanjima u okviru bilateralnih odnosa, dinamici pregovora Crne Gore sa EU i komuniciranju procesa pristupanja u javnosti. Naročito je naglašeno da u pretpristupnom periodu treba raditi na što boljem iskorištavanju evropskih fondova, te se fokusirati ne samo na velike infrastrukturne projekte, već i na jačanje stručne podrške i administrativnih kapaciteta.

Posjeta se nastavlja sjutra, kada će se delegacija sastati sa Vesnom Pusić, članicom Odbora za evropske poslove i nekadašnjom predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju EU, kao i sa potpredsjednicom Vlade i ministarkom vanjskih i evropskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

Sjutra će biti upriličeno i potpisivanje Protokola o saradnji između Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore i Odbora za evropske poslove Hrvatskog sabora.

Delegaciju Odbora, pored predsjednika Vuksanovića, čine članovi Odbora Mihailo Anđušić i Momčilo Martinović, kao i poslanik Miloš Nikolić, član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.