četvrtak, 07 decembar 2017 19:39

Završena posjeta delegacije Odbora za evropske integracije Republici Italiji

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti podržali evropski put Crne Gore i istakli zalaganje za napredak država kandidata u skladu sa ostvarenim rezultatima

Zvanična posjeta delegacije Odbora za evropske integracije Republici Italiji, na poziv italijanskog Senata, završena je danas.

Članove Odbora je prvo primio Đuzepe Maria Bućino Grimaldi, generalni direktor Direkcije za Evropsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova. Bućino Grimaldi je kazao da o procesu pridruživanja zemalja regiona ne treba govoriti kao o proširenju EU, već kao o unifikaciji evropskog kontinenta, te dodao da taj proces predstavlja jasan strateški cilj i nacionalni interes Italije. Bućino Grimaldi je takođe govorio o ključnim pitanjima koje treba riješiti u okviru pregovora o Bregzitu. U ime delegacije, član Odbora Mihailo Anđušić istakao je snažnu parlamentarnu saradnju između dvije zemlje, koja se ostvaruje i kroz konkretne mjere poput upravo ove posjete. Anđušić je kazao da u procesu pregovora Crna Gora prvo cijeni kvalitet sprovedenih reformi, te dodao da se naša država otvoreno zalaže za princip „regate“ u odnosu EU sa državama kandidatima. On je istakao da Crna Gora zaslužuje lidersku poziciju ne samo zbog sveukupnog napretka u pregovorima, već i zbog odlične saradnje sa susjedima i uspješnosti u povlačenju sredstava iz IPA fondova.

Delegacija se zatim sastala sa Paolom Korsinijem, potpredsjednikom Odbora za vanjske poslove Senata. Korsini je istakao da proces pristupanja treba da se odvija kroz poštovanje principa „regate“, te da će Italija uložiti napore za ubrzanje integracije Crne Gore u EU. Kako je on kazao, proširenje će Uniji dati neophodni balans i ojačati i mediteransku komponentu Unije. Korsini je naglasio i važnost pune funkcionalnosti rada Skupštine, kao preduslova stabilnosti i integriteta institucije. Članovi Odbora su istakli istorijske prijateljske veze dvije države, te zahvalili Italiji na podršci koju pruža Crnoj Gori na putu ka EU. Poslanici su takođe govorili o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, te podsjetili na proces obnove državnosti, koji je jasan pokazatelj demokratičnosti crnogorskog društva.

Posjeta italijanskim institucijama je završena sastankom sa Sandrom Gozijem, državnim podsekretarom za politike EU u Predsjedništvu Savjeta ministara. Gozi je pohvalio kontinuiranu saradnju sa Vladom Crne Gore, podsjetivši da je tokom italijanskog predsjedavanja u drugoj polovini 2014. godine naša država otvorila četiri pregovaračka poglavlja. Istakao je da u pretpristupnom periodu treba povećati učešće Crne Gore u programima Unije, te izrazio nadu u plodotvornu saradnju dvije države u okviru Jadransko-jonske inicijative, kojoj od juna 2017. godine predsjedava Italija. Predsjednik Vuksanović je kazao da je proces pregovora sa EU zapravo proces poboljšanja kvaliteta života građana, a upravo u tom cilju Crna Gora aktivno radi na korišćenju IPA fondova, kako bi i u aktuelnoj finansijskoj perspektivi ostvarila visok nivo uspješnosti povlačenja sredstava. Vuksanović je zahvalio italijanskoj Vladi na konkretnoj političkoj, administrativnoj i tehničkoj podršci u okviru procesa proširenja.

Delegaciju Odbora u posjeti Republici Italiji činili su predsjednik Odbora Adrijan Vuksanović i članovi Marija Ćatović, Mihailo Anđušić i Momčilo Martinović.