srijeda, 06 decembar 2017 19:21

Zvanična posjeta delegacije Odbora za evropske integracije Republici Italiji – drugi dan

Usvojena Zajednička izjava odbora dva parlamenta

U okviru drugog dana zvanične posjete Republici Italiji, članovi Odbora za evropske integracije održali su zajedničku sjednicu sa članovima Odbora za politike Evropske unije italijanskog Senata, time nastavljajući saradnju uspostavljenu potpisivanjem Protokola o saradnji 27. marta 2017. godine.

Sjednici su kopredsjedavali predsjednici dva odbora Adrijan Vuksanović i Vanino Kiti. Predsjednik Vuksanović iskazao je zadovoljstvo uspostavljenom komunikacijom dva odbora, kao i nesumnjivom podrškom koju Italija pruža Crnoj Gori na putu ka EU, naglasivši važnost očuvanja civilizacijskog puta ka Zapadu, za koji se Crna Gora jasno opredijelila. Senator Kiti istakao je da će EU dati podstrek procesu proširenja kroz predsjedavanja Bugarske i Austrije, te naročito pohvalio Crnu Goru kao primjer zemlje u kojoj postoji velika podrška građana za učlanjenje u EU. U toku rasprave, italijanski i crnogorski parlamentarci su izložili svoje stavove o aktuelnoj političkoj situaciji u EU, kao i o važnosti politike proširenja kao stuba razvoja kako zemalja Zapadnog Balkana, tako i same Evropske unije.

Na kraju sjednice, poslanici su usvojili Zajedničku izjavu, u kojoj su se saglasili da pred rastućim globalnim izazovima, samo ujedinjena Evropa može odgovoriti na konkretne potrebe svojih građana; dok su u pogledu proširenja EU izrazili svoju jasnu podršku napredovanju država kandidata u skladu sa stvarnim nivoom napretka u pregovorima. Parlamentarci su izrazili očekivanje da će Crna Gora postati članica Unije tokom naredne legislature Evropskog parlamenta. Dogovoreno je da naredni sastanak dva odbora bude u Podgorici.

Sjednici u Senatu su prethodili sastanci sa Erazmom Palacotom, članom Odbora za vanjske poslove i poslove Zajednice Donjeg doma Parlamenta Italije, kao i sa Rafaeleom Kantoneom, direktorom Nacionalne agencije za antikorupciju.

Na sastanku u Donjem domu Parlamenta, Palacoto je istakao da u aktuelnom momentu Evropska unija ne treba da se oslanja isključivo na ekonomsku integraciju, već da treba da radi na snažnom ujedinjavanju evropskih naroda, uz poštovanje kulturnih i jezičkih razlika. U tom kontekstu, podržao je evropski put Crne Gore i kazao da reformski proces koji sprovodi naša država EU treba da valorizuje kroz punopravno učlanjenje. Na sastanku u Nacionalnoj agenciji za antikorupciju, sagovornici su istakli važnost jačanja vladavine prava i antikoruptivnog djelovanja, kao osnovnih reformskih zadataka u procesu pristupanja EU. Kantone je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Agencijom za sprječavanje korupcije kroz tvining projekat, istakavši da je Italija spremna da Crnoj Gori ponudi ljudske resurse i stručno znanje u borbi protiv korupcije.

Delegaciju Odbora u posjeti Republici Italiji čine predsjednik Odbora Adrijan Vuksanović i članovi Marija Ćatović, Mihailo Anđušić i Momčilo Martinović.

 

pdfZavršna izjava sa zajedničke sjednice sa Odborom za politike EU italijanskog Senata