utorak, 05 decembar 2017 18:42

Počela zvanična posjeta delegacije Odbora za evropske integracije Republici Italiji

Na sastanku sa predsjednikom italijanskog Senata istaknuta snažna podrška Italije članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji

Saradnju Skupštine Crne Gore i italijanskog Senata, koja je nedavno formalizovana i potpisivanjem Protokola o saradnji na nivou odbora za evropske integracije i politike EU dva parlamenta, obilježio je i današnji sastanak predsjednika i članova Odbora za evropske integracije sa predsjednikom italijanskog Senata.

Predsjednik Senata Pjetro Graso iskazao je svoju punu podršku procesu pregovora Crne Gore sa EU, te izrazio nadu da će predsjedavanje Bugarske Savjetu EU, koje počinje od 1. januara, dati snažan podstrek daljem napretku naše države ka Uniji. Takođe, istakao je da države regiona treba da ulažu napore u cilju jačanja diplomatskih kontakata i sa ostalim državama EU. Predsjednik Vuksanović zahvalio je italijanskom Senatu na konkretnoj inicijativi za potpisivanje Protokola o saradnji na nivou odbora, koji je pored Crne Gore potpisan samo sa Španijom i Francuskom. Vuksanović je ukazao na to da je potpisivanje Protokola jasan dokaz legitimiteta Skupštine Crne Gore.

Pomenutom sastanku prethodio je susret sa diplomatskom savjetnicom predsjednika Republike Emanuelom di Alesandro, tokom kojeg je potvrđena snažna podrška Italije procesu reformi u Crnoj Gori i njenom putu ka EU. Alesandro je izrazila zadovoljstvo kontinuiranim intenziviranjem političkog dijaloga dvije države i to ne samo na najvišem nivou, već u i različitim oblastima. Naročito je pohvaljena parlamentarna saradnja, koja se ogleda u brojnim i učestalim posjetama crnogorskih poslanika i italijanskih senatora.

Predsjednik i članovi Odbora za evropske integracije zahvalili su se na prilici da razmijene mišljenje i prodiskutuju o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, izbornom zakonodavstvu, dinamici pregovora, ali i ostvarenim rezultatima u okviru procesa evropskih integracija i realizacije geostrateških ciljeva.

Pored predsjednika Odbora Adrijana Vuksanovića, delegaciju Odbora u posjeti Republici Italiji čine članovi Marija Ćatović, Mihailo Anđušić i Momčilo Martinović.

Sjutra se očekuju zajednički sastanci sa predsjednikom i članovima Odbora za politike EU oba doma parlamenta Republike Italije.