srijeda, 15 maj 2019 10:19

Delegacija Skupštine Crne Gore posjetila Ljubljanu

Delegacija Skupštine Crne Gore boravila je 13. i 14. maja 2019. godine u studijskoj posjeti Ljubljani.

Predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Predrag Sekulić i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Filip Vuković, učestvovali su u dvodnevnoj studijskoj posjeti Ljubljani na temu održive urbane mobilnosti.

Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu (JIE) – energetska efikasnost, koji implementira Njemačko društva za međunarodnu saradnju (GIZ), organizovao je u Ljubljani studijsku posjetu za predstavnike parlamenata i parlamentarnih službi šest zemalja Zapadnog Balkana, a u cilju upoznavanja sa dobrom praksom u oblasti održivog urbanog saobraćaja, strateškog planiranja i upravljanja parkingom.

Tokom studijske posjete, učesnici su imali susrete sa predstavnicima grada Ljubljane, resornog ministarstva i relevantnih nevladinih organizacija. Posjetili su različita terenska mjesta koja predstavljaju rezultat primjene mjera održive mobilnosti, i to: autobuske i biciklističke stanice; objekte i uređaje za kontrolu i upravljanje parkingom; pješačku zonu formiranu zatvaranjem gradskog jezgra, a koja predstavlja glavni projekat u ovoj oblasti; kao i upoznali sa načinima poboljšanja javnog gradskog prevoza i unapređenja uslova za bicikliste.

Tokom prezentacija ukazano je da je koncept „planiranje održive urbane mobilnosti“ (SUMP) uveden u Sloveniji kroz različite aktivnosti i projekte finansirane iz EU fondova, te je Gradski savjet Ljubljane, 2012. godine usvojio SUMP na osnovu znanja i iskustava stečenih kroz projekat „CIVITAS ELAN“. Istaknuto je da je u tom procesu prepoznata potreba za postojanjem inicijalne podrške donosioca odluka i široko razumijevanje SUMP-a, te i da je potrebno imati sveobuhvatan pristup zasnovan na odgovarajućoj regulativi, načinu finansiranja, ekspertskom znanju, međusektorskoj saradnji, kontinuiranoj interakciji sa građanima, a istovremeno uvažavajući specifičnosti gradova i potreba građana.