utorak, 20 jun 2017 13:58

Održan sastanak članova Odbora za bezbjednost i odbranu sa delegacijom NATO odbrambenog koledža iz Rima

U radu sastanka učestvovali su predsjednik i članovi Odbora: Obrad Mišo Stanišić, prof. dr Miodrag Vuković, Milorad Vuletić, Branko Čavor i prof. dr Vujica Lazović

Odbor za bezbjednost i odbranu sastao se danas sa delegacijom NATO odbrambenog koledža iz Rima koju je predvodio Dekan, brigadni general František Mičánek.

U fokusu razgovora predsjednika i članova Odbora za bezbjednost i odbranu sa članovima šezdesetočlane delegacije NATO koledža bili su budući prioriteti Crne Gore kao članice Alijanse kao i trenutna politička situacija u državi.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić u svom uvodnom obraćanju upoznao je članove NATO odbrambenog koledža sa nadležnostima koje ima skupštinsko tijelo kojim predsjedava i njegovom ulogom u procesu kontrole bezbjednosnog sektora. Stanišić je govoreći o članstvu Crne Gore u NATO, za koje je kazao da je strateški cilj države od njene obnove nezavisnosti, izrazio zahvalnost zbog pomoći koje su zemlje članice NATO-a pružile Crnoj Gori na njenom putu učlanjenja, kao i brzoj ratifikaciji Protokola o pristupanju od strane parlamenata svih do tada 28 država članica.

„Članstvo Crne Gore u NATO će dodatno ojačati stabilnost regiona, a time i cjelokupne Evrope. U političkom smislu, napredak Crne Gore jasno pokazuje da su vrata Alijanse otvorena za zemlje aspirante, za šta će se Crna Gora snažno zalagati i sada kao punopravna članica“, kazao je Stanišić u svom obraćanju.

Članove NATO odbrambenog koledža interesovali su prioriteti Crne Gore kao nove članice Alijanse. Odgovarajući na pitanje, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu kazao je da će Crna Gora biti kredibilan i pouzdan partner NATO-a, koja će, kako je naglasio, svojim aktivnim angažovanjem u regionu kao i na drugim područjima, zajedno s partnerima doprinositi jačanju regionalne bezbjednosti. Komentarišući činjenicu da je Crna Gora odabrala članstvo u NATO prije članstva u EU, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu kazao je da je integracija u NATO neodvojiva od integracije u Evropsku uniju ,,Budući da su oni zasnovani na istim principima, predano ćemo nastaviti sa sveobuhvatnim reformama i usklađivanjem našeg sistema sa evropskim. To je proces sveukupne, istorijski i civilizacijski dalekosežne transformacije koja građanima Crne Gore i budućim generacijama treba da osigura stabilnost i prosperitet'', objasnio je Stanišić.

Na interesovanje predstavnika NATO odbrambenog koledža u vezi sa pitanjem izdvajanja novca iz budžeta CG za NATO, Stanišić je podsjetio da je budžetom za 2017. planirano da izdvajanje za članstvo u Alijansi iznosi 1.66% BDP-a, i dodao da je uvjeren da će do 2024. godine Crna Gora dostići nivo izdvajanja koji se traži od zemalja članica NATO, a koji iznosi 2%.

Predmet interesovanja današnjeg razgovora bile su i smjernice spoljnje politike države i njeni odnosi sa susjedima kao i trenutna politička situacija u zemlji.

Misija NATO odbrambenog koledža je da doprinese efektivnosti i koheziji Alijanse kroz svoju ulogu koju ima kao centar za edukaciju i istraživanja o transatlantskim bezbjednosnim pitanjima.