utorak, 19 novembar 2019 16:18

Održan sastanak Čavor - Zeković

Razgovarano o radu nadzornih mehanizama nad aktivnostima policije u protekloj godini

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Branko Čavor sastao se danas sa predsjednikom Savjeta za građansku kontrolu rada policije mr Aleksandrom Sašom Zekovićem. Tema sastanka bila je rad nadzornih mehanizama nad aktivnostima policije u protekloj godini. 

Predsjednik Odbora je  tokom sastanka podsjetio na djelokrug aktivnosti koje ima Odbor za bezbjednost i odbranu, kao i na njegovu aktivnu ulogu u procesu parlamentarnog nadzora u bezbjednosnom sektoru. Čavor je kao poseban uspjeh Skupštine istakao donošenje Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, ocjenjujući da je, kada je riječ o zakonskoj uređenosti u oblasti parlamentarnog nadzora, Crna Gora najviše odmakla u regionu. On je takođe istakao uspjeh Crne Gore i njenog članstva u NATO-u, konstatujući da pred državom stoji dalji rad na implementaciji standarda u oblasti bezbjednosti, kao i jačanja institucija. 
 
Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković istakao je zadovoljstvo saradnjom tog tijela sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Uprave policije. On je kazao da je u protekloj godini unaprijeđen odnos tih institucija prema Savjetu, te zaključio da je ta saradnja sada na partnerskom nivou. Pohvalnom je ocijenio otvorenost crnogorske policije prema nastojanjima Savjeta da koriguje njihov rad. Kada je riječ o broju pritužbi na policijska prekoračenja ovlašćenja, Zeković je  posebno istakao njihov značajno smanjen broj tokom tekuće godine. Najavio je i objavljivanje publikacije u saradnji sa Upravom policije i Akcijom za ljudska prava, koja će predstavljati prikaz dosadašnjeg rada crnogorske policije. 
 
Sagovornici su razgovarali i o mogućnostima za intenzivniju saradnju Odbora za bezbjednost i obranu i Savjeta za građansku kontrolu rada policije.