četvrtak, 19 jul 2018 14:34

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu učestvovao na Regionalnoj konferenciji o NATO-u

Regionalna konferencija „Svi za jednog jedan za sve“, u organizaciji Alfa centra,  bila je posvećena pitanjima članstva zemalja Zapadnog Balkana u NATO savezu.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić govorio je danas na Regionalnoj konferenciji o NATO-u u okviru prvog panela na temu: „Uloga parlamenta u integracijskim procesima”.

Stanišić je naglasio da je crnogorski parlament dao izuzetan doprinos da naša zemlja bude prepoznata na Balkanu kao faktor stabilnosti i kao primjer dobrih regionalnih i međususjedskih odnosa.

“Crna Gora je sačuvala svoje najveće bogatstvo, a to je multietnički i multinacionalni sklad. Čuvanjem tog kapitala mi smo došli do nezavisne Crne Gore mirnim putem. Punopravno članstvo u NATO savezu koje je Crna Gora ostvarila samo jedanaest godina od obnove nezavisnosti je garancija da ćemo moći upravljati svojom budućnošću, i time osigurati da se mnoge neprijatne epizode iz naše prošlosti nikad ne ponove”, poručio je Stanišić.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu je kazao da je članstvo Crne Gore u NATO samo korak naprijed ka članstvu u Evropsku uniju i u tom kontekstu istakao značaj uloge parlamenta u svim integracijskim procesima.

Stanišić je takođe poručio da je parlamentarna saradnja država Zapadnog Balkana jedan od najbitnijih stubova nosilaca svih integracijskih procesa regiona, kao i da je osnovni preduslov za dobru saradnju prevazilaženje otvorenih pitanja među susjedima, ukazujući na pozitivan primjer Crne Gore.

Crna Gora će snažno podržati sve susjede koji za cilj imaju članstvo u NATO i EU i podijeliti sa njima svoje dragocjeno iskustvo kako bi im olakšali integracioni put, zaključio je Stanišić.

U panel diskusiji učestvovali su i poslanici Aleksandar Damjanović i Dritan Abazović, koje je predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu pozvao da učestvuju u radnim tijelima Skupštine kako bi dali doprinos jačanju parlamentarne funkcije i na taj način osnažili njenu kontrolnu i nadzornu ulogu.