petak, 01 jun 2018 15:50

Održana 23. sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu

Odbor održao kontrolno saslušanje povodom aktuelne bezbjednosne situacije u Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na ranjavanje novinarke ND Vijesti Olivere Lakić


Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu danas su održali kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova, pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, vrhovnog državnog tužioca i glavnog specijalnog tužioca. Odbor je upoznat sa informacijama o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u Crnoj Gori, a posebna pažnja ovom prilikom bila je usmjerena na aktivnosti nadležnih državnih organa u postupku rasvjetljavanja slučaja ranjavanja novinarke ND Vijesti Olivere Lakić.
Na bazi sprovedene cjelovite rasprave o predmetu, Odbor je jednoglasno usvojio sljedeće zaključke:
1. Odbor najoštrije osuđuje slučaj ranjavanja novinarke ND Vijesti, Olivere Lakić i očekuje da Uprava policije i Tužilaštvo uz pojačanu i koordiniraniju akciju sprovedu efikasnu istragu, otkriju izvršioca i nalogodavce ovog gnusnog čina i privedu ih pravdi.

2. Odbor smatra da učestali obračuni kriminalnih grupa, sa smrtnim posljedicama u kojima ponekad stradaju i nevini ljudi, izazivaju uznemirenost građana i narušavaju bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori. S tim u vezi, neophodna je maksimalna posvećenost i angažovanost nadležnih da se odlučno suprotstave ovom ozbiljnom i opasnom bezbjednosnom izazovu.

3. Odbor ukazuje na značaj potpune koordinacije i preventivnog djelovanja u cilju predupređenja mogućih i otkrivanja nerasvijetljenih teških krivičnih djela. Ukoliko je neophodno, snažno ćemo podržati donošenje novih odnosno izmjene i dopune postojećih zakona, kako bi se osnažio rad bezbjednosnog sektora a borba protiv svih vidova kriminala bila efikasnija.

4. Odbor poziva Vladu da u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima preduzme sve mjere na jačanju sistema bezbjednosti: kadrovske, tehničke i finansijske čime bi se obezbijedila sigurnost za sve građane u Crnoj Gori.