četvrtak, 15 februar 2018 13:36

Interparlamentarna konferencija za Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku

Sofija, 15- 17. februar 2018. godine

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić i članovi Odbora za bezbjednost i odbranu Milorad Vuletić i prof. dr Miodrag Vuković učestvovaće u radu Interparlamentarne konferencije za Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku, koja se održava u periodu od 15. do 17. februara 2018. godine u Sofiji, Republici Bugarskoj.

U fokusu konferencije biće pitanja poput prioriteta i strategija Evropske unije u oblasti zajedničke spoljne i bezbjednosne politike, jačanja EU i NATO saradnje u oblasti borbe protiv terorizma, sajber napadi, hibridno ratovanje, kao i saradnja u oblasti pomorske bezbjednosti. O prioritetima rada EU govoriće Visoka predstavnica za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Evropske unije Federika Mogerini.

Prepoznajući važnu ulogu parlamentarnih odbora za vanjske poslove i odbranu i bezbjednost u kreiranju vanjske i bezbjednosne politike Evropske unije, Interparlamentarna konferencija za Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku okuplja delegacije nacionalnih parlamenata članica Evropske unije i zemalja posmatrača, kao i predstavnika Evropskog parlamenta u cilju vođenja konstruktivnih rasprava o aktuelnim temama iz predmetnih oblasti.