nedjelja, 11 februar 2018 21:02

Sastanak Stanišić - Černohova

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić, na poziv Ambasade Republike Češke u Crnoj Gori, susreo se u Kotoru sa predsjednicom Odbora za odbranu Parlamenta Republike Češke Janom Černohovom.

Povod ovog značajnog susreta, bila je proslava 100 godišnjice od izbijanja bune mornara u Boki Kotorskoj, kojoj je prisustvovala i delegacija Ministarstva Odbrane Republike Češke - Odbor za ratne veterane kao i predsjednica Odbora za odbranu Jana Černohova (Jana Černochová). Ovim povodom upriličeno je svečano otvaranje izložbe u Istorijskom Arhivu, kratak film o događaju i prezentacija konzervatorijskih radova na spomeniku u Škaljarima.

Tokom razgovora, sagovornici su predstavili dosadašnje najznačajnije rezultate radnih tijela kao i aktivnosti planirane za predstojeći period, a poseban osvrt je dat na pitanje saradnje dva odbora koja je ocijenjena izuzetno važnom i obostrano korisnom, posebno imajući u vidu značaj razmjene iskustava i dijeljenja znanja iz oblasti zakonodavne i nadzorne uloge parlamenata.

Odboru za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, kao izraz dobrih bilateralnih odnosa dviju država, upućen je poziv da u predstojećem periodu bude gost Parlamenta Republike Češke - Odbora za odbranu, kao vid najboljeg izraza i namjere za unapređenje daljeg rada i saradnje dva odbora, kroz dijeljenje iskustava i znanja stečenih kroz dosadašnji parlamentarni rad.

U zaključnici razgovora, sagovornici su sastanak ocijenili izuzetno korisnim posebno imajući u vidu da isti predstavlja izraz unapređenja saradnje dva odbora i otvara put novim parlamentarnim aktivnostima u predstojećem periodu, na obostrano zadovoljstvo.

Sastanku predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Obrada Miša Stanišića i predsjednice Odbora za odbranu Parlamenta Republike Češke Jane Černohove prisustvovao je ambasador Republike Češke u Crnoj Gori NJ.E. Karel Urban.