petak, 03 novembar 2017 13:15

Održan sastanak članova Odbora za bezbjednost i odbranu sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država

U radu sastanka učestvovali predsjednik i članovi Odbora: Obrad Mišo Stanišić, Luiđ Ljubo Škrelja, Marta Šćepanović, Miodrag Vuković, Milorad Vuletić, Branko Čavor i Mićo Orlandić

Odbor za bezbjednost i odbranu sastao se danas sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država koju je predvodila gospođa Lora Kuper, zamjenica pomoćnika sekretara za odbranu SAD. Sastanku je prisustvovala ambasadorka SAD Margaret Ujehara, izaslanik odbrane SAD puk. Majkl Tarkvinto, kao i direktorica za BiH, Hrvatsku, Makedoniju i Crnu Goru u Kancelariji podsekretara za politiku odbrane SAD Tifani Petros.

Ispred Ministarstva odbrane Crne Gore, u radu sastanka učestvovao je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ivica Ivanović.

U fokusu razgovora predsjednika i članova Odbora za bezbjednost i odbranu sa članovima delegacije SAD bili su unapređenje saradnje između Crne Gore i SAD, prioriteti Crne Gore kao članice NATO, smjernice vanjske politike države i njeni odnosi sa susjedima, kao i aktuelna politička situacija u zemlji.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić je u svom uvodnom obraćanju istakao da Crna Gora i Sjedinjene Američke Države održavaju sadržajne i veoma kvalitetne bilateralne odnose u domenu odbrane, kao i da su SAD u tom smislu glavni strateški partner Crnoj Gori. S tim u vezi je istakao da je realizovana dvodnevna zvanična posjeta potpredsjednika SAD, Majk Pensa predstavljala poseban podsticaj sveobuhvatnim odnosima dvaju zemalja.  Ukazao je na značaj ukupne saradnje i doprinosa SAD modernizaciji i opremanju Vojske Crne Gore i izrazio zahvalnost na podršci koju SAD pružaju u oblasti školovanja i obuke profesionalnih pripadnika oružanih snaga. Stanišić je, govoreći o članstvu Crne Gore u NATO, za koje je kazao da je strateški cilj države od njene obnove nezavisnosti, izrazio zahvalnost zbog pomoći koju je SAD pružila Crnoj Gori na njenom putu učlanjenja.

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu su ocijenili da će članstvo Crne Gore u NATO dodatno ojačati stabilnost regiona, a time i Evrope u cjelini. Naglasili su da je, u političkom smislu, napredak Crne Gore jasno pokazao da su vrata Alijanse otvorena za zemlje aspirante, za šta će se Crna Gora snažno zalagati i sada kao punopravna članica.

Zamjenica pomoćnika Sekretara za odbranu za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, gđa Lora Kuper ocijenila je Crnu Goru kao kredibilnog i pouzdanog partnera NATO-a i izrazila uvjerenje da će ona svojim aktivnim angažovanjem u regionu kao i na drugim područjima, zajedno s partnerima doprinositi jačanju regionalne bezbjednosti.

Zajednički je ukazano na važnost nastavka sprovođenja aktivnosti na planu snaženja i unapređenja bilateralne odbrambene saradnje dvaju zemalja i u narednom periodu.