utorak, 26 mart 2019 10:19

Završena radna posjeta delegacije Administrativnog odbora Mađarskoj

Delegacija Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore u sastavu: Branko Čavor, šef delegacije i Milorad Vuletić, član delegacije, boravila je 25. marta 2019. godine, u zvaničnoj radnoj posjeti Mađarskoj.

Posjeta je organizovana na poziv Janoša Hargitaia (János Hargitai), predsjednika Odbora za imunitet Narodne skupštine Mađarske.

Pored sastanka sa Hargitaijem, predsjednikom, Oliviom Kočis-Cakeom (Olivio Kocsis-Cake), potpredsjednikom i  Karoljom Bečoom (Károly Becsó), članom Odbora za imunitet, u Narodnoj skupštini Mađarske, upriličeni su i sastanci delegacije sa Ištvanom Jakabom (István Jakab), potpredsjednikom Narodne skupštine Mađarske i predstavnicima Odbora za pravosuđe na čelu sa Imreom Vejkejem (Imre Vejkey), predsjednikom. Ovom prilikom, istaknuti su izuzetni odnosi između parlamenta Crne Gore i Mađarske.

Mađarski poslanici su pohvalili napredak Crne Gore u procesu pristupanja EU i razmijenjena su iskustva u dijelu srodnih nadležnosti odbora, posebno kada su u pitanju, imunitetska prava poslanika i održavanje reda na plenarnim sjednicama, ali i kada je riječ o bojkotu rada parlamenta.

Delegacija Administrativnog odbora sastala se i sa Peterom Poltom (Péter Polt), generalnim tužiocem Mađarske.

Tokom razgovora, poseban akcenat stavljen je na način izbora vrhovnog državnog tužioca,  odnos tužilačke vlasti i parlamenta, kao i iznalasku rješenja, kada se ne može obezbijediti dvotrećinska većina za izbor VDT- a. Predstavnici Narodne skupštine i Tužilaštva Mađarske, pružili su punu podršku Crnoj Gori u procesu pridruživanja EU i u tom pravcu dogovorili nove modalitete saradnje kroz ekspertsku podršku i Tvining projekte.

Sastancima je prisustvovao Aleksandar Moštrokol, ambasador Crne Gore u Mađarskoj.