petak, 23 jun 2017 14:43

Crna Gora kao NATO članica sigurniji je prostor za francuske investitore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i francuski senator Olivije Kadik (Olivier Cadic), konstatovali su danas da odlični bilateralni odnosi Crne Gore i Francuske treba da budu praćeni intenzivnijom ekonomskom saradnjom. Senator Kadik je čestitao na članstvu Crne Gore u NATO kao velikom državnom uspjehu i najavio različite projekte u Crnoj Gori koji će doprinijeti snaženju ekonomskih veza između dvije države. Visoki gost iz Francuske u saradnji sa ambasadom te države u Crnoj Gori, iniciraće osnivanje Francuske škole, Poslovnog kluba i Crnogorsko-francuske privredne komore. Predsjednik Brajović je istakao da naša zemlja kao NATO članica, pored obezbjeđivanja dodatne dugoročne bezbjednosti, sada predstavlja ujedno sigurniji i atraktivniji prostor za investicije.

Sagovornici su konstatovali da napredak Crne Gore ka Evropskoj uniji predstavlja korak i doprinos sveukupnoj mirovnoj politici Evrope. U tom kontekstu, predsjednik Skupštine je izrazio očekivanje da će Evropska unija, kao i do sada, cijeniti dostignuća na osnovu individualnog učinka svake zemlje kandidata.

Senator Kadik je predsjedniku Brajoviću prenio pozdrave predsjednika Senata Francuske Žerara Laršera i najavio dodatno angažovanje u Senatu za jačanje podrške na putu Crne Gore ka Evropskoj Uniji. Predsjednik Brajović je izrazio očekivanje da će novi sastav parlamentarne grupe prijateljstva sa Francuskom, pružiti dodatni kvalitet parlamentarnoj saradnji.

Tokom razgovora o političkim pitanjima u Crnoj Gori, francuski senator je rekao da dijeli mišljenje svih međunarodnih zvaničnika o ispravnosti izbornog procesa i validnosti rezultata, pri čemu je posebno pohvalio visoku izlaznost.