subota, 10 jun 2017 15:57

Brajović: Neupitno opredjeljenje regiona da postane dio EU

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, koji predvodi delegaciju Skupštine Crne Gore na IV zasijedanju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Zagrebu, imao je danas izlaganje na temu „Povezivanje – Saradnja – Komunikacija – put naprijed“.

U delegaciji su, pored predsjednika Brajovića, poslanici Milorad Vuletić i Radule Novović

Brajović je kazao da ono što je zajedničko za sve naše zemlje jeste neupitno opredjeljenje da postanu dio EU i da ulažu napore da se, kroz reformske procese, suoče sa svim izazovima koji se na tom putu nalaze.

- Razumijemo, takođe, da i naši evropski partneri prolaze kroz proces transformacije, te da u ovom trenutku imaju možda drugačije prioritete. Međutim, važno je da svi budemo svjesni činjenice da vitalnost svake organizacije zavisi od svježine ideja i obogaćivanja novim iskustvima, koje proces proširenja neupitno donosi“ , ocijenio je Brajović. 

On je istakao da smo se mi, kroz svoje sukobe, nerazumijevanja, kroz traženje i očuvanje svog identiteta i preuzimanje odgovornosti za sopstvenu sudbinu, uvjerili da smo upućeni jedni na druge, da smo jedni drugima najbliži i da, bez sumnje, imamo minimum zajedničkih interesa koje možemo realizovati i imati jedan glas kada nastupamo prema širem regionu Evrope.

Tokom bilateralnog susreta sa predsjednikom hrvatskog Sabora Gordanom Jandrokovićem, predsjednik Brajović je pozdravio imenovanje  međuparlamentarne hrvatsko-crnogorske grupe prijateljstva u januaru u Saboru i ocijenio da će jačanje međuparlamentarne saradnje dati dodatni impuls našim već odličnim bilateralnim odnosima. 

- Naša je obaveza da, kao izabrani predstavnici građana, svakodnevno osnažujemo međusobnu saradnju koja u sadašnjem okviru, takođe, može poslužiti kao sredstvo za brz odgovor na aktuelna pitanja od posebne važnosti za države ovog prostora i naše građane.",  kazao je Brajović. 

Predsjednik hrvatskog Sabora je, u ime svih zastupnica i zastupnika hrvatskog Sabora, čestitao Crnoj Gori na velikom, strateškom cilju koji je ostvaren, a to je ulazak u NATO savez. Istakao je da će Hrvatska sa svoje strane učiniti sve što može kako bi Crna Gora što prije postala i članica Evropske unije. On je nakon susreta izjavio:

- Moram izraziti veliko zadovoljstvo današnjim razgovorima. Potvrdili su izvrsne odnose, prijateljske odnose između Hrvatske i Crne Gore. Postoji obostrani interes da se ti odnosi još unaprijede, da budu još kvalitetniji i sadržajniji. Želim posebno naglasiti da sam u ime svih zastupnica i zastupnika hrvatskog Sabora čestitao Crnoj Gori na velikom, strateškom cilju koji je ostvaren, a to je ulazak u NATO savez. Istovremeno sam i ponudio suradnju i pomoć Hrvatske kada je u pitanju približavanje Crne Gore Evropskoj uniji. Mi smo do nedavno pregovarali, imamo veliko iskustvo i želimo pomoću u svim segmentima za koje crnogorska strana smatra da Hrvatska može pomoći, a naravno što se tiče parlamentarne saradnje, tu možemo napraviti jedan veliki iskorak i pojasniti našim kolegama i prijateljima iz crnogorskog Parlamenta kako i što je najbolje učiniti, kako bi put ka EU bio što kraći. Isto tako, sa velikim zadovoljstvom, prihvatio sam poziv da dođem u Crnu Goru. Nadam se da že se on što skorije dogoditi i isto tako želimo da postoji intenzivnija suradnja između hrvatsko – crnogorskih grupa prijateljstava koje postoje u hrvatskom Saboru i crnogorskom Parlamentu, tako da vjerujem da ćemo i tu unaprijediti naše odnose. Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve što možemo, kako bi Crna Gora postala članica EU. U ovom procesu, nezahvalno vam je prognozirati datume s obzirom na svu kompleksnost i složenost toga procesa, ali što se Hrvatske tiče, mi ćemo učiniti da to bude što brže i ako je ikako moguće, ako bi to bilo tjekom našeg predsjedavanja, mi bismo bili vrlo radosni, kazao je Jandroković.

Video:

IV zasijedanje Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP)