petak, 09 jun 2017 17:25

Predsjednik Skupštine priredio prijem povodom podizanja zastave Crne Gore u Briselu

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, priredio je u srijedu 7 juna,  prijem povodom članstva Crne Gore u NATO, na dan podizanja crnogorske zastave u Briselu. Zvanice su u Vili „Gorica“ dočekali predsjednik Skupštine i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, nakon čega su intoniranjem crnogorske himne, simbolično istovremeno podignute crnogorska i NATO zastava. U svom obraćanju, predsjednik Skupštine je između ostalog rekao da danas kada se crnogorska zastava zavijorila u Briselu među zastavama najmoćnijih zemalja svijeta, ova generacija političara ne osjeća ukus pobjede, već odgovornosti i zadovoljstva što se Crna Gora - poslije decenija izazova i nedoumica - vratila kući.

- Crna Gora se vratila onamo gdje je oduvijek pripadala: porodici progresivnih i demokratskih naroda. U najmoćniji savez ulazimo podignute glave i ispružene ruke, a ne nikako puške i sablje. Ulazimo prijateljski i pozivamo na mir, a ne na sukobe. Ulazimo svjesni da nemamo vojne potencijale velikih sila, ali imamo tradiciju, mudrost i odlučnost da svoju slobodu čuvamo duže od milenijuma. Imamo prvu štampariju kod Južnih Slovena čija smo slova pretvorili u zrna, da bi danas i dobronamjernima i onima koji to nijesu rekli da mir, tolerancija i progres nemaju alternativu, kazao je predsjednik Brajović.

Predsjednik Skupštine je takođe istakao da ulazak u NATO predstavlja početak nove etape u kojoj nas očekuju izazovi priključenja Evropskoj uniji, sa prioritenim zadatkom obezbjeđivanja stalnog progresa i prosperiteta crnogorskog društva.

- Članstvo u NATO zamah je ka većem stepenu vladavine prava, ekonomskom napretku i stvaranju boljih uslova za kvalitetniji život svih građana Crne Gore, rekao je Brajović.

Predsjednik crnogorskog Parlamenta  je istakao ponos što je poslije svih izazova i velikih datuma sačuvana Crna Gora kao zemlja različitosti koje grade jedinstveni građanski identitet suživota i sinergije nacija, vjera i kultura:

- To je jedina pobjeda koju osjećam i na koju sam ponosan danas kad u zdanju NATO-a Crna Gora zauzima svoje istorijsko mjesto između Luksemburga i Holandije. Ovo je domet a ne pobjeda većinske Crne Gore. Ovo je početak moderne Crne Gore koja će sada biti putokaz mnogima kako uspjeti prevazići sebe i druge. Prevazići podjele mogućnostima i pravim izborima. A NATO je pravi izbor , zaključio je, čestitajući Crnoj Gori i svijetu ulazak naše zemlje u NATO, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović. 

Ovdje možete preuzeti tekst govora predsjednika Brajovića:
 

 Video