četvrtak, 04 maj 2017 17:33

Predsjednik Skupštine inicirao održavanje školskog časa posvećenog Devetom maju

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, uputio je Ministru prosvjete Damiru Šehoviću inicijativu za održavanje školskog časa povodom Devetog maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

U pismu se, između ostalog navodi da je ovaj datum istorijski višestruko značajan, budući da označava dan pobjede nad najmračnijom ideologijom 20. vijeka, ali i dan kada je upravo na temelju antifašističkih vrijednosti počelo stvaranje moderne, ujedinjene Evrope, te da je zato veoma važno obilježiti ga na poseban način i unutar institucija obrazovnog sistema.

Čas posvećen Devetom maju bio bi dobra prilika, smatra predsjednik Brajović, da se učenici upoznaju sa tim što podrazumijeva antifašizam u kontekstu današnjih vrijednosti i integracionih procesa u kojima se nalazi Crna Gora.

- Ukazivanje mladim generacijama na pojavne oblike i opasnosti profašističkih pojava u savremenom društvu, kao i prepoznavanje potencijalnih izazova u očuvanju antifašističkih vrijednosti na kojima se temelji moderna Crna Gora, smatram izuzetno značajnim. Jer, nebrojeno puta kroz istoriju se pokazalo koliko je lako izgubiti stečena prava i usvojene vrijednosti, ukoliko se one na pravi način i kontinuirano ne predočavaju novim generacijama, piše se u završnici pisma predsjednika Skupštine Crne Gore ministru prosvjete.