ponedjeljak, 24 april 2017 17:26

Jednoglasna ocjena da je Crna Gora lider i pozitivan primjer na Zapadnom Balkanu

Drugi dan učešća delegacije Skupštine Crne Gore na čelu sa predsjednikom Ivanom Brajovićem na Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Evropske unije u glavnom gradu Slovačke, obilježili su bilateralni susreti sa predsjednikom Evropskog parlamenta, predsjednicima parlamenata Slovačke, Estonije i Slovenije, kao i sa ministrom vanjskih poslova Slovačke.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani naglasio je važnost zajedničkog rada na jačanju pozicije Crne Gore i njenog doprinosa miru i stabilnosti Zapadnog Balkana. Ocijenjeno je da su izazovi sa kojima se suočava Evropa zajednička tema, pa je inkluzija Zapadnog Balkana takođe zajednički politički interes. 

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak rekao je da Crna Gora predstavlja pozitivan model na Balkanu i da je to dobro i za Evropsku uniju i za ostale zemlje u okruženju. Lajčak je potvrdio da je Crna Gora više puta pokazala svoju zrelost i spremnost da svoja unutrašnja pitanja rešava vlastitim snagama.

- I u evropskim demokratijama opozicija ima svoju odgovornost i ja bih želio da vidim da crnogorska opozicija postane svjesna te odgovornosti i da preuzme svoj dio odgovornosti, ali to može da se desi samo u institucijama, a ne na ulici, izjavio je ministar vanjskih poslova Slovačke.

Eiki Nestor, predsjednik Parlamenta Estonije, zemlje koja u drugoj polovini 2017. godine predsjedava Evropskom unijom, rekao da je ta država u potpunosti na strani Crne Gore i da našu državu čekaju u NATO, uskoro i u Evropskoj uniji.

- Želim sve najbolje vašoj zemlji, čekamo vas u NATO, uskoro i u Evropskoj uniji. Za članstvo u Evropskoj uniji je potrebno neko vrijeme, kako bi se izgradilo normalno, mirno, otvoreno, demokratsko i tolerantno društvo. Mi smo u potpunosti na Vašoj strani - srećno! - izjavio je predsjednik Parlamenta Estonije nakon susreta sa predsjednikom crnogorske Skupštine.

Slični tonovi čuli su se na sastancima sa predsjednikom Državnog zbora Slovenije Milanom Brglezom i predsjednikom parlamenta Slovačke Andrejem Dankom.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sumirao je aktivnosti delegacije naše zemlje na Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Evropske unije.

- Svaka prilka da se Crna Gora nađe u društvu visokih predstavnika zemalja Evropske unije od velike je važnosti za provjeru našeg statusa i ispravnosti puta koji smo izabrali. Svi sagovornici, od predsjednika Evropskog parlamenta, kao i parlamenta Holandije, Estonije, Slovenije, Slovačke i ministra vanjskih poslova Lajčaka,  ocijenili su da Crna Gora ide najbrže pravim putem i čestitali su nam na predstojećem punopravnom članstvu u NATO. Crna Gora u svojoj državnoj politici nije donosila uvijek lake odluke, bilo je odluka sa određenim rizikom, ali kada vjerujete u to što radite i vodite odgovornu državnu politiku, onda nije teško da pratite interese svoje zemlje. Kada je o Konferenciji riječ, preovladavale su ocjene da Evropska unija mora da pronađe nove ideje za jačanje evropskih vrijednosti. Nešto najbolje što se desilo Evropi u proteklih 60 godina jeste Evropska unija i evropsko zajedništvo, pa novim idejama treba ovim  vrijednostima ulivati novu snagu, izjavio je nakon Konferencije predsjednik Brajović.

Izjava ministra vanjskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem:

- Razgovarali smo danas o našim izuzetnim bilateralnim odnosima. Slovačka i Crna Gora su dvije prijateljske zemlje, mi imamo intenzivne kontakte, nemamo nikakvih problema. Upravo suprotno, trudimo se još više da sarađujemo. Razgovarali smo o evropskim i atlantskim naporima Crne Gore. Čestitao sam Crnoj Gori na uspjehu. Crna Gora je danas gotovo puna članica NATO-a i to će biti jasno viđeno 25. maja na Samitu u Briselu. Crna Gora je lider procesa evropskih integracija. Sa 26 otvorenih poglavlja pokazuje primjer i ostalim zemljama u regionu. Pokazuje primjer da, ako je Vlada, ako je zemlja ozbiljna u svojim naporima, ako radi to što je obećala, onda to donosi rezultate. Znači, to je dobro i za Evropsku uniju jer imamo jedan pozitivan model na Balkanu i dobro je za ostale zemlje u okruženju. Naravno, ohrabrio sam predsjednika Skupštine da se nastave ti napori. 

Razgovarali smo, takođe, o unutrašnjoj situaciji u Crnoj Gori. Ja još jednom želim da istaknem da je Crna Gora više puta pokazala svoju zrelost i svoju spremnost da svoja unutrašnja pitanja rješava vlastitim snagama i ja sam siguran da će tako biti i sada. I u evropskim demokratijama opozicija ima svoju odgovornost i ja bih želio da vidim da crnogorska opozicija postane svjesna te odgovornosti i da preuzme svoj dio odgovornosti, ali to može da se desi samo u institucijama, a ne na ulici. Tako da očekujem da će se situacija vratiti u normalu i da će politički dijalog biti vodjen u Skuštini Crne Gore, izjavio je ministar Lajčak.

VIDEO:

 
Izjava predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića: 

Cloud:  http://207.38.84.154/owncloud/index.php/s/s48WQbHHtboraYc

 
Izjava ministra vanjskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka:
 
Izjava  Eiki Nestora, predsjednika Parlamenta Estonije:
Youtube: https://youtu.be/k_d7g86Gbiw
 
Izjava predsjednika Državnog zbora Slovenije Milana Brgleza: