nedjelja, 23 april 2017 18:49

Holandija uskoro završava i formalnu proceduru podrške Crnoj Gori ka NATO članstvu

Na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića sa predsjednicom Senata Kraljevine Holandije Ankie Broekers-Knol, u okviru Konferencije predsjednika parlamenata zemalja EU, koja se održava u Bratislavi, bilateralni odnosi dviju zemalja ocijenjeni su odličnim, akcentujući kontinuiranu podršku Holandije ostvarivanju strateških vanjskopolitičkih ciljeva Crne Gore – učlanjenju u NATO i Evropsku uniju.

Predsjednik Brajović je zahvalio na posvećenosti Holandije u procesu ratifikacije Protokola o članstvu u NATO, koji je u Senatu aklamacijom usvojen 21. marta i izrazio zadovoljstvo širokom podrškom i za formalni završetak ustavne procedure u Holandiji. 

Sagovornici su istakli da je članstvo Crne Gore u NATO važno i zbog dugoročne regionalne stabilnosti i usmjeravanja čitavog regiona Zapadnog Balkana ka društvima i zajednicama zapadnih vrijednosti. Razgovarano je, takođe, o najboljim iskustvima Holandije i njihovoj primjeni u Crnoj Gori u oblasti jačanja vladavine prava, podršci manjinskim grupama i osjetljivim kategorijama stanovništva, kao i mogućnostima jačanja ekonomske saradnje.

Predsjednica holandskog Senata rekla je da će Crna Gora vrlo brzo postati članica NATO-a što je veoma važan korak. Predsjednica Broekers-Knol je takođe potvrdila stav holandskog ministra vanjskih poslova koji je i nakon nedavne posjete Crnoj Gori iznio veoma pozitivna zapažanja o napretku Crne Gore ka Evropskoj uniji.

Ona je nakon  sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem izjavila:

 - Proces ratifikacije u Holandiji završen je 21. marta.  Sjedinjene Američke Države su bile jedna od posljednih zemalja koja je rekla “da”. Ostalo je još i da Španija potvrdi članstvo Crne Gore u NATO i nadam se da će to biti u najskorije vrijeme završeno, tako da će Crna Gora postati članica vrlo brzo, što je veoma važan korak.  Gospodin Brajović je spomenuo koliko je Crnoj Gori važno članstvo u Evropskoj uniji, a naš ministar vanjskih poslova je rekao da Crna Gora dobro napreduje na tom putu. Riječ je o procesu koji traje određeni period, postoji mnogo koraka koji se moraju preduzeti na tom putu. Crna Gora obavlja veoma dobar posao, kazala je predsjednica Senata Ankie Broekers-Knol.

Drugog dana Konferencije u glavnom gradu Slovačke, predsjednik Brajović sastaće se sa sa predsjednikom Evropskog Parlamenta Antoniom Tajanijem, predsjednicima parlamenata Slovačke, Estonije i Slovenije, kao i sa ministrom vanjskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom.

VIDEO:

Youtube: Susret Brajović - Broekers-Knol

Cloud: Susret Brajović - Broekers-Knol

Youtube: Izjava predsjednice Senata Kraljevine Holandije Ankie Broekers-Knol

Cloud: Izjava predsjednice Senata Kraljevine Holandije Ankie Broekers-Knol