srijeda, 19 april 2017 19:58

Predstojeće članstvo Crne Gore u NATO jača bezbjednost čitavog regiona

Na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića sa kongresmenom Sjedinjenih Američkih Država Devinom Nunesom, razmijenjena su mišljenja o procesu evroatlantske i evropske integracije Crne Gore, mogućnosti intenziviranja parlamentarne saradnje, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, sa akcentom na radu Skupštine i neučestvovanjem opozicije u njenim aktivnostima.

Predsjednik Brajović je istakao da su izglasavanjem Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u američkom Senatu, Sjedinjene Države poslale još jednu snažnu poruku o podršci politici otvorenih vrata proširenju NATO-a, što je posebno važno u kontekstu sadašnje bezbjednosne situacije u Evropi, kao i  u regionu Zapadnog Balkana. 

- Članstvo Crne Gore u NATO-u imaće pozitivan efekat na reformske i integracione procese, kako u Crnoj Gori tako i u susjednim zemljama, jer ćemo mi kao nova članica nastaviti da pružamo podršku ostalim aspirantima za članstvo u NATO, poručio je Brajović.  

Predsjednik Skupštine je izrazio zahvalnost na dosadašnjim brojnim zakonodavnim inicijativama Kongresa, kojima je afirmisano predstojeće članstvo Crne Gore u NATO. Crnogorski kokus koji u Kongresu promoviše interese Crne Gore i unapređenje ukupnih bilateralnih odnosa, zatim Grupa prijateljstva za saradnju sa američkim Kongresom, kao i kontinuirane posjete američkih zvaničnika Crnoj Gori, samo su neki primjeri snažnog partnerstva dviju država.

Sa kongresmenom Nunesom razgovarano je i o ukupnim aktivnostima Skupštine Crne Gore i očekivanju da opozicija svoje političke stavove iskazuje u parlamentu. Predsjednik Brajović je potvrdio da će rasprava i glasanje o Zakonu o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora u Skupštini Crne Gore biti na dnevnom redu iduće nedjelje.    

Sagovornici su izrazili uvjerenje da će i u narednom periodu partnerstvo dvaju država biti dodatno osnaženo razmjenom bilateralnih posjeta na najvišem nivou, kao i jačanjem ekonomske saradnje  u oblastima od obostranog interesa.

Video:

Youtube: Susret Brajović - Nunes

Cloud: Susret Brajović - Nunes