petak, 07 april 2017 18:08

Predsjednik Skupštine na konferenciji JJI: Evropske vrijednosti jesu i moraju biti naša glavna vodilja

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović koji učestvuje na XV konferenciji predsjednika parlamenata država Jadransko-jonske inicijative (JJI), imao je danas u Janjini (Grčka), izlaganja na teme: „Plavi rast u Jadransko-jonskoj makroregiji- potrebe i mogućnosti“, iVažnost parlamentarne dimenzije Jadransko-jonske inicijative.

Politika dobrosusjedstva jedan je od važnih spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore i zato ulogu regionalnih inicijativa, poput Jadransko-jonske, vidimo kao najrelevantniji odraz našeg stremljenja da djelujemo ujedinjeno i proaktivno, i time doprinosimo prosperitetu regiona i cijelog Evropskog prostora, istakao je predsjednik Brajović.

- Parlamentarna saradnja u sadašnjem okviru, na nivou predsjednika parlamenata, pored činjenice da trasira put za osnaživanje međuparlamentarne saradnje na svim nivoima, nudi široku platformu za raspravu o važnim temama za regiju, kao i sredstvo za brz odgovor na aktuelna pitanja od posebne važnosti za države ovog prostora i naše građane. Parlamenti nisu tu samo da bi usvajali zakone, oni su u obavezi da kao odraz suverene volje građana kontinuirano doprinose političkoj stabilnosti i sveukupnom razvoju naših društvenih zajednica, rekao je Brajović.

On je ukazao da je, uvažavajući značaj koji Jadransko-jonska inicijativa ima, neophodno afirmisati pristup kojim se obezbjeđuje ostvarivanje regionalnih ciljeva ali i specifičnosti na nacionalnim nivoima.

Svjesni da evropske vrijednosti jesu i moraju biti naša glavna vodilja, ne smijemo zanemariti ni osobenosti pojedinih zemalja, jer su i to vrijednosti koje doprinose stabilnosti Evrope, poručio je Brajović.

- Brojni izazovi su pred nama. Sa brojnim izazovima se suočava i Evropska unija. U tim okolnostima, naše države, sa svim svojim posebnostima i specifičnim istorijskim iskustvom, mogu poslužiti kao uzor i odigrati važnu ulogu u obnavljanju fundamentalnih demokratskih vrijednosti i ideje evropskog jedinstva - ulogu koja značajno prevazilazi njihove geografske i demografske razmjere, istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

On je naglasio da se moraju jačati veze između država i parlamenata.

- Vjerujem da parlamentarna saradnja u okviru Jadransko-jonskog regiona jeste važan doprinos novoj vitalnosti Evropske unije. Moramo nastaviti intenzivnu saradnju, jačati veze između naših država i parlamenata, kako bismo pomogli jedni drugima i pružili konkretnu podršku u rješavanju gorućih pitanja za naše građane, zaključio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Tokom učešća na XV konferenciji predsjednika paralmenata država JJI, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, imao je i niz bilateralnih susreta, sa predsjednikom Grčkog parlamenta Nikolaos Voutsisom, predsjednikom Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i potpredsjednikom Hravatskog sabora Milijanom Brkićem.

Tokom razgovora sa predsjednikom Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine, ocijenjeno je da države imaju odlične i prijateljske odnose bez otvorenih pitanja, što potvrđuje kontinuirani dijalog na najvišem nivou. Pozdravljeno je stupanje na snagu Ugovora o granici i obostrano naglašena potreba za jačanjem ugovorne baze između zemalja. Predsjednik Brajović je istakao značaj parlamentarne saradnje i najavio da će uskoro biti imenovan novi sastav Grupe prijateljstva sa Bosnom I Hercegovinom, za 26.saziv, što će svakako biti doprinos njenom daljem jačanju.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je u razgovoru sa predsjednikom Parlamenta Grčke Nikolaosom Voutsisom podsjetio da je Grčka bila je prva kontakt zemlja Crne Gore za NATO 2008. godine, zahvalio na ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u januaru ove godine i izrazio očekivanje da će naša država već na majskom Samitu NATO-a učestvovati kao punopravna članica.

Brajović je ukazao na to da su na parlamentarnim izborima oktobra 2016, građani Crne Gore svojim podrškom pokazali da je u Crnoj Gori sazrela svijest koja podrazumijeva većinsko i značajno opredjeljenje članstvu Crne Gore u NATO, odnosno podršku onome što jesu vrijednosti zapadne civilizacije.

Konstatovano je da Crna Gora i Grčka, pored Jadransko-jonske, veoma dobro sarađuju u okviru brojnih regionalnih inicijativa, kao što su: Strategija EU za jadransko-jonski region (EUSAIR), Centralno-evropska inicijativa (CEI), Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi/Savjet za regionalnu saradnju (SEECP/RCC), Centar za bezbjednosnu saradnju (RACVIAC), Organizacija crnomorske ekonomske saradnje (BSEC). 

Tokom razgovora sa potpredsjednikom Hrvatskog sabora Milijanom Brkićem ocijenjeno je da su Crna Gora i Hrvatska prijateljske zemlje, koje otovreno i partnerski sarađuju. Brkić je poručio da će Hrvatska biti i u narednom periodu snažna podrška Crnoj Gori u procesu evropskih i evroatlantskih integracija. Razmotrena su i druga politička i ekonomska pitanja dvije države, kao i konkretni modeli unaprijeđenja i jačanja parlamentarne saradnje.

Predsjednik Parlamenta Grčke Voutsis je izjavio:

- Upravo smo održali veoma važan sastanak, tokom kojeg smo razgovarali o jačanju saradnje u okviru jadransko-jonskih odnosa. To je pitanje koje je značajno za regionalni razvoj, kao i za odnose naše dvije zemlje. Takođe bih želio da izrazim punu podršku Crne Gore po pitanju njenog punopravnog članstva u EU i drugim međunarodnim organizacijama. Nadam se da je ovo put koji će biti kratak i brz. Takođe, nadam se da će članstvo Crne Gore u EU i NATO biti od koristi mojoj zemlji i EU, rekao je Voutsis. 

 

VIDEO:

Bilateralni sastanak sa potpredsjednikom Hrvatskog sabora Miljanom Brkićem:

Youtube: https://youtu.be/tgKa-59nIHY

Cloud: http://207.38.84.154/owncloud/index.php/s/LgcfArVx12TfNaQ  

Izjava potrpedsjednika Hrvatskog sabora Miljana Brkića:

Youtube:https://www.youtube.com/watch?v=TwdBlPbuEZU&feature=youtu.be

Cloud: http://207.38.84.154/owncloud/index.php/s/1eZ8CnLM4A5Rv1H

XV konferencija predsjednika parlamenata država Jadransko-jonske inicijative:

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=yMTJvSymq0g&feature=youtu.be

Cloud: http://207.38.84.154/owncloud/index.php/s/avJl51ax80Mp9Lj

Bilateralni sastanak sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefikom Džaferovićem:

Youtube: https://youtu.be/iLF00mQgVoc 

Cloud: http://207.38.84.154/owncloud/index.php/s/8du76BHYTiRqcxQ   

Izjava Šefika Džaferovića:

Youtube: https://youtu.be/Yb690b9q_PE

Cloud: http://207.38.84.154/owncloud/index.php/s/s3IJNEBl35VMOVn

Bilateralni sastanak sa predsjednikom Parlamenta Grčke Nikolasom Voutsisa:

Youtube: https://youtu.be/DNgLIbvuEm8

Cloud: http://207.38.84.154/owncloud/index.php/s/phHtvFp7wtdceSb

Izjava Nikolasa Voutsisa:

Youtube: https://youtu.be/hPympdod57U

Cloud: http://207.38.84.154/owncloud/index.php/s/VTZDAPPxuW4am4Z

Izjava Ivana Brajovića:

Youtube: https://youtu.be/9HhjBH28CP0

Cloud: http://207.38.84.154/owncloud/index.php/s/jNWlIo5FS1rIRB0